Taşınmazın tescilinde sakınca bulunup bulunmadığı yazısı

Başlatan WatchAndLearn, 02 Ocak 2018, 15:54:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_WatchAndLearn
Arkadaşlar bir hususta bilginizi almak istiyorum. Müdürlüğümüz talimat dosyasına istinaden yapılan satışta talimat Müdürlüğümüze tahsil harçlarının ve CYP harcının tahsili ile tescilinde sakınca bulunup bulunmadığı hususlarında bilgi istedi. Biz tahsil ve CYP harçlarını tahsil ettik. Yalnız tescilinde sakınca olup olmadığı hususunda Müdürlüğümüzün bir takdir yetkisi var mıdır? Tescil hususunda sakınca yoktur şeklinde biz cevap vermek zorundamıyız? Cevaplarınız için çok teşekkürler.

A
Satışı yapan talimat icra müdürlüğü satışı peşin yapmışsa zaten bir şey sormaz. Sizin harçları alıp olmadığınızı da uyaptan zaten görür. Onun için biz harcı aldık demenin hiç bir önemi yok. Zaten önemli olan satışı alacağa mahsuben giren alacaklının yatırması gereken bedel olup olmadığı onu da tabi ki esas icra müdürlüğü en iyi bilir ve bu husustaki sorumluluk esas icra müdürlüğünündür. Dosya alacaklısının alacağı teminat miktarını geçtikten sonra zaten alacağa mahsuben satışa girer. Yargıtayın kararlarına göre sıra cetveli yapılıp alacaklının yatırması gereken miktar olup olmadığı tespit edilmeden ihale bedeli yatırtılamaz denmektedir. Bu durumda talimat icra müdürlüğü satış bilgilerini verecek ve esas icraya alacak verecek hesabı yap bana bildir diyecektir. Esas icra müdürlüğünce verilen harçlar yönünden tescilinde sakınca yok diye cevap vermek esas istenilen yatırması gereken bedel olup olmadığı hususuna hiç değinmemek bu konudaki riski talimat icra müdürlüğüne bırakmak kesinlikle uygun bir davranış değildir.

A
ESAS NO   : 2016/24478
KARAR NO   : 2017/15055   
O halde, alacağa mahsuben ihaleyi alan alacaklıların, ihale bedelinin tamamını yatırıp yatırmayacakları, ancak İİK'nun 140. maddesi gereğince icra müdürlüğünce sıra cetvelinin tanziminden sonra anlaşılacağından, mahkemece, icra müdürlüğünce, öncelikle sıra cetvelinin yapılması, alacaklıların ihale bedelinin tamamını yatırmalarının gerekip gerekmediği belirlendikten sonra, alacaklılara ihale bedelini  tamamen veya kısmen yatırmak üzere süre verilmesi yönünde işlem yapılması gerektiğine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

avatar_WatchAndLearn

Benzer Konular (10)