VARLIK ŞİRKETLERİ HARİCEN TAHSİL HARCI SORUNU

Başlatan KRS, 25 Ocak 2016, 20:58:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

K
Formda daha önce tartışılıp tartışılmadığını bilmeden ve yeni üye olmam hasebiyle bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dosya ya alacaklı varlık şirketince haricen tahsil  beyanında bulunulması durumunda alınması gereken haricen tahsil harcının sorumlusu kimdir ?

Şimdi her arkadaş borçlu sorumlu ise de alacaklıdan alınır, alacaklı harç miktarı kadar takibe devam hakkına sahiptir diyecek gibi. Ama Bilindiği üzere 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 143/5. maddesi, varlık yönetim şirketlerinin yaptıkları işlemleri ve bununla ilgili olarak düzenlenen kağıtları, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ödenecek harçlardan, maddede sayılan diğer vergilerden ve kesintilerden istisna tutmuştur.

Harçlar Kanunun 28. maddesinin b fıkrası : İcra Tahsil Harcı,
İcra takiplerinde Tahsil Harcı alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir hükmü amirdir.

Eğer dosyaya yatmış bir para var ise arkadaşların düşüncesine katılarak, dosyaya yatan paradan tahsil harcı alıp alacaklıya öderim. Ancak alacaklı tarafça alacağın haricen tahsil edildiği beyan olunduğunda Harçlar Kanunu 28/b nin devamı olan  ''ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir.'' gereği ve aynı kanunun 32. maddesi gereği ''Bu kanunda ödeme zamanı gösterilen harclardan süresinde ödenmiyenleri, ilgili mahkeme ve daireler tarafından sürenin sonundan itibaren onbeş gün içinde bir yazı ile o yerin vergi dairesine bildirilir ve harclar vergi dairesince tahsil olunur'' ve İİK 15. maddesi ''kanunda tersine hüküm bunmadıkça, bütün harç ve masrafların borçluya ait olduğunu, bunların neticede ayrıca hüküm ve takibe hacet kalmaksızın borçludan tahsil olunacağını öngörmektedir.'' gereği  haricen tahsil harcının sorumlusu olan borçlu hakkında vergi dairesine harç tahsil müzekkeresi yazılması görüşündeyim.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun ''İcra ve İflas Kanunu'nun 15. maddesi uyarınca gerçekte borçluya ait olan tahsil harcının, konuya ilişkin bir başka düzenlemeyi içeren 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 28/b maddesindeki hüküm çerçevesinde yatırılan paradan alınmış olması, sonuçta bu miktarın borçludan alınıp kendisine ödenmesine olanak veren yasal düzenlemeler karşısında; hukuka aykırı değildir.'' kararını bende okudum. Fakat demek istediğim dosyaya yatan bir para olmadığından, ve dosyadan alacaklıya bir ödeme yapılmadığından haricen tahsil talebinde Hukuk Genel Kurulu kararının uygulama alanı yoktur.

Nacizane görüşüm olup, değerli fikirlerinizi öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkürler.  :)

A
Sizinle aynı fikirdeyim sayın müdürüm. Borçlu adına harç tahsil müzekkeresi yazılması gerekir.

avatar_mrtsrky
haricen tahsil ettim derse harç yatmadan sistemden haricen tahsil nedeniyle kapatmayacak mıyız?

avatar_Özgür KOCA
Alıntı yapılan: mrtsrky - 26 Ocak 2016, 15:41:27
haricen tahsil ettim derse harç yatmadan sistemden haricen tahsil nedeniyle kapatmayacak mıyız?

Aynen öyle müdürüm, harç yatmadan müteakip işlemlerin devamı mümkün değil.

Harçlar Kanunu:
Madde 127 -
Bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, harçların tamamı peşin olarak ödenmeden harca mevzu olan işlem yapılmaz
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

A
Harç yatmadan elbette dosya işlemden kaldırılmaz ancak harç yatmadığı için harç tahsil müzekkeresi yazılmaz demek doğru bir yaklaşım değil bence. Kısmen veya tamamen yapılan haricen tahsil beyanıyla harcı doğuran olay meydana gelmiştir. 15 gün içinde alacaklı veya borçlu gerekli harcı yatırmazsa borçlu aleyhine harç tahsil müzekkeresi yazılır. Ancak harç yatmadığı için  tahsilat dosyaya işlenmez varsa hacizler kalkmaz tamamen tahsil durumunda dosya derdest durmaya devam eder. Zira gerekli harcın yatırılmaması halinde harcın yatırılmasına bağlı işlem yapılmaz yoksa haricen tahsil beyanı yok sayılmaz.

Benzer Konular (8)