Maaş Üzerine Konan Haczin Düşme Durumu

Başlatan Özgür KOCA, 02 Nisan 2014, 15:59:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_Özgür KOCA
Bazı dosyalarda maaş haczimiz ve sıramız baki kalmak kaydıyla kesintinin duruldurulması şeklinde taleplerle karşılaşıyoruz, aşağıdaki Yargıtay kararı maaş haczinin de menkul hükmünde olduğu ve menkul hükümlerine göre şuan itibariyle (6) ay içerisinde kesintiye başlanmaması (yani bu yönde talep olmaması) halinde haczin düşmesi gerektiği yönünde...

T.C.
YARGITAY                                 
12. Hukuk Dairesi                                              
                                                                             T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
                                                                                Y A R G I T A Y   İ L A M I
ESAS NO   : 2013/4749
KARAR NO: 2013/13237


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
İİK'nun 83/2. maddesinde yer alan yasal düzenlemeye göre maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Öte yandan maaş alacağı menkul hükmünde olup, menkul haczine ilişkin hükümler uygulanır ve haciz icra zaptına yazıldığı anda konulmuş olur. Haciz tarihi itibariyle yürürlükte bulunan İİK'nun 106. maddesi uyarınca  hacze konu olan maaştan kesinti yapılması 1 yıllık sürede  istenilmelidir. Aksi halde aynı yasanın 110. maddesi uyarınca haciz kalkar.
İİK'nun taksitle ödeme başlıkla 111. maddesi uyarınca borçlu ile alacaklının borcun taksitle ödenmesi konusunda ve belirtilen yasa maddesindeki şartlara uygun olarak yapacakları sözleşmenin devamı süresince İİK'nun 106. maddesindeki süre işlemez.
Somut olayda; alacaklı ile borçlu arasında borcun ödenmesi konusunda haricen yapıldığı belirtilen sözleşme, İİK'nun 111. maddesinde yer alan düzenlemeye uygun bir sözleşme olmadığından, aynı yasanın 106. maddesindeki sürenin işlemesini engellemez.
Bu durumda 1. sırada olan Türkiye İş Bankası A.Ş. Lehine konulan 06.04.2009 tarihli haciz İİK'nun 106-110 maddeleri uyarınca düşmüştür. Maaş kesintilerinin 2. sırada haciz alacaklısı olan Ramazan Ünver'in alacaklısı olduğu takip dosyasına ödenmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
Öte yandan HMK'nun 297. maddesinin (1). fıkrasının (e) bendi gereği hükümde "gerekçeli kararın yazıldığı tarihin" yer alması zorunlu olup, kanunun bu emredici hükmüne aykırı davranılması da doğru bulunmamıştır.
SONUÇ  : Şikayetçinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

A
KOLAY GELSİN..BENİM MAAŞIMDA 10 TANE HACİZ VAR.HEPSİDE DÜŞEN DOSYA .BU YARGITAY KARARINI EKLEYİP TALEPTE BULUNSAM HACİZLER KALKARMI.TEŞEKKÜRLER

avatar_Özgür KOCA
İlgili icra dairelerine talepte bulunabilirsiniz, hacizlerin düşüp düşmediğini icra müdürlükleri değerlendirir ve düşmüşse hacizleri kaldırır, düşmemişse talebiniz reddedilir. Burada net bir şey söyleyemeyiz.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

G
Merhabalar

Maasımda suna 5 adet icra bulunmaktadır . 2017 tarihnden itiaberen kesinti bulunmaktadır . diger sıradakı icralar yaklasık 10 seneyi aşmış fakat 2016 ve 2017 yılında yenilemişlerdir . suan 2017 yılından beri sıradalar . yardımcı olarabilir misiniz ? icra düşürme dilekecesini nasıl yazmam gerekiyor

avatar_nihatkaradas
yargıtayı anlamak mümkün değil. haciz koyup bekleyecek halimiz yok ya. haciz koy dediğimize göre haciz koyan yere para otomatik gelir.

Benzer Konular (10)