TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ CEZA EVİ HARCINDAN MUAF MI?

Başlatan nihatkaradas, 14 Nisan 2015, 11:07:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_nihatkaradas
Tarım Kredi Koop. cezaevi harcından muaf mı? Kendi Kanununda her türlü harçtan muaf diyor, fakat örnek veriyorum, İş Kurumu kanununda da her türlü harçtan muaftır demesine rağmen Yargıtay bir kararı kanun yararına bozmuş,
" Cezaevi yapı harcı ise izel nitelikte olan 2548 sayılı kanuna dayanılarak tahsili gerekene bir harç çeşidi olup, kanunlarında özel olarak cezaevi yapı harcından muaf olduğu belirtilen kurumlar dışında hiçbir istisna ve muafiyet söz konusu olmadığından" diyerek kanun yararına bozmuş, aynı durumda olan Tarım Kredi koop. cezaevi harcının tahsili gerekmez mi?

avatar_Özgür KOCA
2011 Yılında yayınlanan tavsiyeler listesinde şöyle bir bölüm vardı, hatta o tavsiyeler listesini forumda da paylaşmıştım... Ancak kanuni dayanağı olmadığı için dediğiniz gibi cezaevi yapı harcının alınması gerekir bence de... Fakat çoğu yerdeki uygulama bu tavsiye gereğince ceyp'in alınmaması yönünde.


77-Tarım Kredi Kooperatifleri-Harçtan Muaf Olduğu

Alacaklısı tarım kredi kooperatifi olan ... esas sayılı takip dosyalarında harç alındığı saptanmıştır.

Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 21/04/1986 günlü Mütalâası'nda da açıklandığı üzere 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu'nun 19. maddesinde bu kanuna göre kurulmuş ve kurulacak kooperatif bölge merkez birliklerinin icra makamları nezdinde yapacakları takip ve tahsillerle açacakları tazminat davaları ile ilgili her nevi talep, tebliğ kararları, her türlü masraf, vergi, resim ve harçtan muaf tutulduğuna göre, söz konusu kooperatiflerin ve birliklerin işlemlerinden başvurma ve tahsil harcı ile cezaevi yapı pulu harcının alınmaması gerekeceğinin hatırdan çıkartılmaması,
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

A
Alacaklısı tarım kredi kooperatifi borçlusu vatandaş olan dosyalar Haricen tahsil olduğu zaman. Kürüm harçtan muaf olduğu için Haricen tahsil harcı alınmayacak mı, yoksa tahsil harcının sorumlusu borçlu olduğu için tahsil harcını borçludan mı almamız gerekiyor?
Bunu bir de şu şekilde düşünmek gerekiyor: Dosya Haricen tahsil değil de borçlu icra dairesine geldi ödeme yaptı bundan tahsil harcı alınması gerekmiyor mu, başlangıçta alınmayan başvuru harcı kimin üstünde bırakılacak?

avatar_IŞIKDEMİR
Peki kooperatif harçtan muaf. Ödeme yaparken tahsil harcı ve CEYP harcı almayacağız. Dosya kapak hesabı yaparken de tahsil harcını 0 mı bırakacağız yoksa normal %4,55 veya %9,10 olarak hesaplayıp kapak hesabına dahil edecek miyiz ? Edeceksek o para nolacak  ::)

Benzer Konular (10)