Bankalara E-Tebligat İle Gönderilecek Haciz İhbarnamesi İşlemleri Ekran Kullanım

Başlatan Özgür KOCA, 29 Haziran 2015, 16:08:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_Özgür KOCA
                Sayın YAYEP İCRA üyeleri;

                E-tebligat alt yapısı tamamlanmış ve bugün itibarıyla UYAP üzerinden ilgilisine e-tebligat gönderme işlemlerine başlanılmıştır.

                Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.



1-     UYAP üzerinden, Tebligat Kanunu 7/A(Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.)ve Elektronik Tebligat Yönetmeliği 6. Maddesi
(. (2) Tebligatı çıkaran merciin merkezî yapıda bir bilişim sistemine sahip olması, işlemlerini elektronik ortamda yapması ve talebi halinde, merci bünyesinde bulunan tüm birimler için tek bir elektronik tebligat adresi kullanılır. Elektronik tebligat gönderme işlemi tebligatı çıkaran merciin sistemi ile İdarenin sistemi arasında yapılacak entegrasyonla sağlanır.)kapsamında e-tebligat gönderilebilmesine yönelik çalışma yapılmış bu kapsamda taraf ekranları, tebligat hazırlama ekranları, posta tevdi listesi oluşturma ekranlarında düzenlemeler yapılmıştır.

*        Taraf Ekranlarında "Kayıtlı Adres Bilgileri" sekmesine "Elektronik Tebligat Adresi" nin eklenebileceği alan oluşturuldu. Kişi yada kurumun mevzuat çerçevesinde e-tebligat adresi servis sağlayıcılarından almış olduğu e-tebligat adresinin dosyaya kaydedilmesi için "Elektronik Tebligat Adresi" alanına yazılacak "Adresi Sorgula" butonu ile sorgulanan adresin kayıtlı olduğu kişi/kurum bilgisi ekrana yansır, sorgulanan e-tebligat ekranının pasif, geçersiz olması durumunda sonuç ekranda gösterilir.

*        E-tebligat adresinin geçerli bir adres olması durumunda fiziki yazışma adresinin dosyadaki yazışma adresi kullanılmasında olduğu gibi e-tebligat adresinin dosya için yazışma adresi olarak kullanılacağı durumlarda sorgulanan e-tebligat adresinin "Kayıtlı Adresler" panelinin üzerinde bulunan "adresi bu dosya için yazışma adresi yap" sekmesi
kullanılarak seçilen e-tebilgat adresi ilgili tarafın yazışma adresi olarak UYAP a kaydedilir. Dosya için kişi yada kurumun fiziki yazışma adresi yada e-tebligat adresi olarak tek yazışma adresi seçim imkanı bulunmaktadır. Dosyadaki seçim yapılan yazışma adresi tebligat ekranlarına yansıyacaktır.

*        Elektronik Tebligat adreslerinin farkındalığını oluşturmak için taraf ekranlarındaki adres bilgileri paneli ile tebligat hazırlama ekranında dosyadaki yazışma adresi e-tebligat adresi seçilmiş taraflara dair bilgiler "sarı" renkte gösterilmiştir.

Tebligat Zarf / Davetiye Hazırlanması ekranında e-tebligat kapsamında yapılan düzenlemeler,

*        Yazışma adresi e-tebligat adresi seçilmiş taraflara dair bilgiler sarı renkte gösterilmiştir.

*        Fiziki tebligatta olduğu gibi elektronik tebligatın içine konulacak evrak da "tebliğ edilecek evrak" panelinden seçilmek durumundadır.

*        E-tebligat yapılacak taraf seçilip, tebliğ edilecek evrak da seçildikten sonra "Zarf Davetiye Hazırla" butonu ile işlem başlatılmalı, açılacak "elektronik tebligat adreslerinin kontrol edilmesi" panelinde sistem o dosyada e-tebligat ücretini karşılayacak yeteri kadar "masraf avansı tahsilatı" olup olmadığını kontrol etmektedir. Ekran ilk açılışta bu
kontrolü yaptığı için ekrandan çıkılmaksızın ve e-tebligat ücretine dair reddiyat işlemi yapılmadığı durumlarda ekran üzerinde dosyada yeteri kadar masraf avansı tahsilatı var görünebileceğinden bu durum gözardı edilmemelidir.

*        Elektronik tebligat adreslerinin kontrol edilmesi panelinde "tamam" butonuna tıklanması ile sistem "Tebligatların Gönderilmesi" panelini açacak ve mevzuat gereği gönderilecek e-tebligat paketinin e-imzalı olması gerektiğinden e-imza şifresi isteyecektir.

*        E-tebligatın gönderilme durumuna dair panelde başarılı işleme dair ikon görünecek, e-tebligatın gönderilmesinde hata alınması durumunda da hataya dair ekrana bilgi yansıyacaktır. "başarılı" işlemlerden sonra "tamam" butonuna basılarak ekrandan çıkılır.

*        E-Tebligatın yapısı gereği ekran üzerinden başarılı şekilde işlem yapılması durumunda doğrudan ilgili tarafın e-tebligat adresine bu bilgiler düşmektedir. E-tebligat ücretine dair PTT ye ödeme yapılmaksızın PTT tarafından ilginin e-tebligat ekranına gönderilen e-tebligat online olarak iletilmektedir. Gönderilen E-tebligatlara dair ücretlerinde PTT ye İVEDİ olarak iletilmesi gerekmektedir. Birimden gönderilen e-tebligatlara dair ücretlerin 2 gün içinde PTT ye ödenmemesi durumunda sistem aynı birimden yeniden E-Tebligat hazırlamasına izin vermeyecektir.

*        Genel İşlemler (İcra) / Tebligat İşlemleri / Tebligat - Posta Tevdi İşlemleri ekranından "Yeni Liste Oluşturma" seçeneği ile gönderilen e-tebligatlara dair listeleme yapılır, posta tevdi listesi oluşturulur. Oluşturulan posta tevdi listesine dair posta listesi raporu alınarak PTT ye liste fiziki olarak iletilir. Gönderilen e-tebligatlara dair listedeki ücret
tutarı da PTT hesaplarına kullanıcı tarafından aktarılır.

*        UYAP icra ekranlarında bulunan tebligat listelerindeki dosyalara dair masraf makbuzu kesilmesi ve fiziki tebligat ücretlerine dair reddiyat işlemlerinin yapılarak, yapılan reddiyat tutarının PTT IBAN numarasının da bilinmesi halinde Banka Reddiyat İşlemleri ekranından PTT ye havale/eft işlemi yapılmasına yarayan sistem aynı şekilde e-tebligat ücretlerine dair reddiyat yapılması ve masraf makbuzu kesilmesi durumlarında da geçerli olacaktır.

*        E-tebligata istinaden oluşturulan posta tevdi listesinin akabinde "Posta Tevdi Liste İşlemleri" ekranında bulunan "Posta Masraf" ekranı üzerinden masraf makbuzu ve reddiyat işlemi yapılabilecektir. Sistem mevcut tarifeye göre normal tebligatlarda 9,00 TL, hızlı gönderilerde 20,00 TL, elektronik tebligatlarda 4,5 TL., gidişli - dönüşlü e-tebligatlarda ise 6,00 TL. yi yapılacak işlemlerde baz alacaktır.

*        Tebligat hazırlama ekranlarında "Tebligat Yapılacak Kişiler" alanına E-tebligatlara yönelik "dönüşlü" seçim alanı eklenmiştir. E-tebligata dair karşı tarafın elektronik olarak cevap verebilmesi için dönüş ücretinin de peşinen gönderice tarafından ödendiği bir sistem kurgulanmıştır. Gönderilecek e-tebligatta "dönüşlü" seçeneği seçilmiş ise sistem tebligatın gönderildiği tarafa bu durumu bildirmekte ve karşı tarafta cevabi yazısını elektronik ortamda aynı yöntemle göndericinin ücretini ödediği barkod üzerinden yapabilecektir.

*        Dönüşlü gönderilen e-tebligatlara verilen cevaplar birimin iş listesine düşecektir. Kullanıcılar tarafından iş listesine düşen karşı cevaplar dosyalarına, evrak kayıt fonksiyonları dahilinde yapacaklardır.

Sistemin Özetle İşleyişi Hakkında;

*        Taraf ekranlarından geçerli e-tebligat adresi tarafın dosyadaki yazışma adresi olarak seçilir.

*        Tebligat hazırlama ekranlarından e-tebligat adresi ve gönderilecek evrak seçilir. E-tebligat sorunsuz olarak gönderilir ve alıcıya anında e-tebligat iletilir.

*        Gönderilen e-tebligatlar posta tevdi işlemleri ekranından listelenir listeleri fiziki olarak PTT ye iletilir. (E-tebligat işlemlerine dair listedeki ücrette mahkemelerde fiziki olarak icra dairelerinde havale/eft yöntemi ile ilgili PTT şubesine iletilir.)

*        E-tebligat hazırlandığı anda ücreti doğduğu için aynı birimden gönderilen bir e-tebligata dair ücretin PTT ye iletilmemesi durumunda birimden e-tebligat hazırlamaya sistem izin vermez.

*        E-tebligat gönderiminin anlık olması nedeniyle işlemin hatalı olduğundan bahisle geri alınması gibi bir durum söz konusu değildir.

2-İcra Dairelerince Bankalara e-tebligat ile gönderilecek haciz ihbarnamesi, haciz fek yazısı ve hesaptaki haciz miktarının güncellenmesi yazıları için "E-Tebligat İle Banka Hesap İşlemleri" adında müstakil ekran yapıldı. E-tebligatın aktif edilmesine istinaden ilgili ekran 29.06.2015 günü saat 11:00 itibarıyla tanımlandı.


Ekran 3 işlem adımından oluşmaktadır.

*        Haciz Talebi Gönderme
*        Hesap Haciz Bilgisi Kayıt
*        Haciz Kaldırma/Güncelleme İşlemleri
*        Haciz Talebi Gönderme


Ekranda bulunan "taraf bilgileri" panelinden haciz ihbarnamesine konu borçlular seçilir. Gerçek kişiler için T.C.Kimlik numarası kontrolü, tüzel kişiler için vergi kimlik numarası olan borçlu seçimi zorunludur.

E-tebligat gönderimi ücretli olduğundan ve tebligatın hazırlanması ile birlikte e-tebligatın PTT tarafından gönderilmesine istinaden ücretin doğması, ekran üzerinden yapılacak işlemlerinde e-tebligat ile gönderilecek banka haciz ihbarnamesi ve, banka haciz fek işlemleri olmasına istinaden ekranda dosyadaki reddedilmemiş tahsilat tutarı bilgi için gösterilmekte ve seçilen banka adedince gidiş-dönüş e-tebligat ücreti tutarı miktarı bilgi için panelde gösterilmektedir.

Banka Seç butonu ile haciz ihbarnamesi gönderilecek bankalar seçilir.

Haciz ihbarnamesine konu hesap seçmek için "Hesap Seç" butonu ile açılan panelden hesap türü seçimi yapılır. Banka nezdindeki tüm hesaplara haciz konulması isteniyorsa panele giriş yapmaksızın ekran üzerindeki tüm hesaplar chek box işaretlenir.

İşlem türü panelinde hesaptaki paraya haciz konulması istenilen borç miktarı girilir.

Haczin mahiyeti "doğmuş yada doğacak hak ve alacak" seçimi yapılır. Bu alan zorunlu alandır. Talebe göre ikisi bir seçim yapılabileceği gibi tek olarak da seçim yapılabilir.

Haciz ihbarnamesine konu hesaba dair IBAN bilgisi biliniyor ise doğrudan ilgili IBAN ın haciz ihbarnamesine konu olması için IBAN numarası ile haciz Ekleme paneli kullanılır.

Haciz ihbarnamesine yansıyacak IBAN girişi yapılarak "Ekle" "Kaldır" butonları ile panelde yer alıp almaması düzenlenir.

Evrak panelinden işlem yapılacak haciz ihbarnamesi (89/1, 89/2, 89/3) ve onay listesi seçilerek "Kaydet" butonu ile evrak hazırlanır.

Bu ekran üzerinden hazırlanan evrakların e-tebligat ile ayrıca xml formatında banka ekranlarına düşmesi için belge içinde değişiklik imkanı verilmemektedir.

Ekran üzerinden hazırlanan evrakın onay süreci tamamlanınca evrakı hazırlayan kişinin onay listesine tebligat hazırlama ekranın çalıştırıldığı iş düşer.

İş listesine düşen iş başlatılarak tebligat hazırlanır. (Tebligat yapılacak banka e-tebligat adresleri vs. seçili gelir.

E-tebligat hazırlandıktan sonra eş zamanlı olarak ilgili bankanın e-tebligat adresine tebligat ve içeriğindeki doküman PTT tarafından iletilir.

Diğer tebligatlarda olduğu gibi hazırlanan tebligata posta tevdi listesi oluşturulur, oluşturulan bu liste PTT ye fiziki olarak verilir. Ayrıca hazırlanan e-tebligata dair ücrette PTT referans numarası ile "Posta Tevdi İşlemleri" ekranında bulunan "Posta Masraf" ekranları ve Banka Reddiyat Ödemeleri ekranı kullanılmak suretiyle, fiziki tebligat ücretlerinin
yatırıldığı gibi PTT nin hesabına aynı şekilde UYAP ekranları üzerinden yapılır.

E-Tebligatın hazırlanması ile gönderildiği yere ilgili tebligat ve içeriği yansıyacağı için, e-tebligat ücreti eş zamanlı olarak doğacağından, gönderilen bu e-tebligatların  ücretlerinin PTT ye yatırılmaması halinde sistem tarafından aynı icra dairesinde yeniden e-tebligat hazırlanmasına izin vermeyecektir

*        Hesap Haciz Bilgisi Kayıt

Haciz konulan hesabın Banka tarafından icra dairesine iletilmesi halinde, haciz konulan hesap bilgisinin mevcut ekranlara girişinin yapılabileceği ekrandır. Bu ekran üzerinden haciz miktarı güncelleme ve haciz fek işlemlerinin de aynı şekilde e-tebligat ile yapılabilmesi için mevcut ekrandan veri girişi yapılması gerekmektedir.

Ekrandaki zorunlu alanlar girilmek suretiyle haciz konulan hesap bilgisi sisteme girilir. Ayrıca ekranda bulunan "Haciz Konulan Tutar"güncelle fonksiyonu ile haciz konulan hesaptaki güncel borç ile konulan haciz işlemlerinin UYAP kayıtlarında güncellenebilmesi sağlanmıştır.

Ekrana eklenen veriler silinmek isteniyorsa "Kayıt Sil" butonu ile işlem yapılmalıdır.

*        Haciz Kaldırma / Güncelleme İşlemleri

E-tebligat ile haciz fek yazısının ve haciz konulan hesaptaki haciz miktarının güncellenmesine dair yeni yazının hazırlanabileceği ekrandır.

Hesap Haciz Bilgisi Kayıt ekranından girilen haciz bilgileri ekrana yansır. Ekran üzerinden haciz kaldırılacak hesap seçilerek evrak hazırlama panelinden Banka Haciz Fek Yazısı şablonu seçilir.

Hacizli hesaptaki borç miktarının güncel halinin bankaya iletilmesi için ekranda bulunan "Bankaya Güncel Borç Miktarı Bildirim Yazısı" şablonu seçilerek evrak oluşturulur. Evrak oluşturmadan önce panelde bulunan "Borç Miktarının" güncel borç miktarı ile revize edilebilmesi için ekranda bulunan "Güncel Borç Miktarı" alanından güncel tutar girişi yapılır.

Ekran üzerinden hazırlanan evrakın onay süreci tamamlanınca evrakı hazırlayan kişinin onay listesine tebligat hazırlama ekranın çalıştırıldığı iş düşer.

İş listesine düşen iş başlatılarak tebligat hazırlanır. (Tebligat yapılacak banka e-tebligat adresleri vs. seçili gelir. )

E-tebligat hazırlandıktan sonra eş zamanlı olarak ilgili bankanın e-tebligat adresine tebligat ve içeriğindeki doküman PTT tarafından iletilir.

Diğer tebligatlarda olduğu gibi hazırlanan tebligata posta tevdi listesi oluşturulur, oluşturulan bu liste PTT ye fiziki olarak verilir. Ayrıca hazırlanan e-tebligata dair ücrette PTT referans numarası ile "Posta Tevdi İşlemleri" ekranında bulunan "Posta Masraf" ekranları ve Banka Reddiyat Ödemeleri ekranı kullanılmak suretiyle, fiziki tebligat ücretlerinin
yatırıldığı gibi PTT nin hesabına aynı şekilde UYAP ekranları üzerinden yapılır.

E-Tebligatın hazırlanması ile eş zamanlı olarak tebligat ve içeriği gönderilecek birime yansıyacak, gönderilen bu e-tebligatların ücretlerinin PTT ye liste ile bildirimi ve ücretinin yatırılmaması halinde sistem tarafından aynı icra dairesinde yeniden e-tebligat hazırlanmasına izin vermeyecektir.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_rambetiko

avatar_rambetiko
bununla ilgili yazı geldi mi? hala gelen bir şey yok bize.

banka hacizlerinde mesala alacaklı 89/1 değil de müzekkere yazılmasını istiyor yine de uyap üzerinden 89/1 mi göndereceğiz?

avatar_Özgür KOCA
          Sayın YAYEP İCRA üyeleri;

          PTT AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından E-Tebligat ücretlerinin tek hesap üzerinden takip edilebilmesi için "KEP - ADALET BAK. HESABI" adıyla merkezi bir hesap açılmıştır.

          PTT AŞ. Genel Müdürlüğüne ait  iban numarası : TR220001001745000018417510 şeklinde olup, gönderilen E-Tebligatlara dair ücretlerin bu hesaba, elektronik tebligat listesindeki referans numarası ile yatırılması gerekmektedir. (UYAP Vakıfbank Ödemeler Entegrasyonu kapsamındaki Banka Reddiyat İşlemleri ekranından yapılan PTT ödemelerinde açıklama alanına referans numarası yansımaktadır.) 

          Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz. 




Mustafa ÇINAR

Adalet Bakanlığı

Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı

Hukuk Yazılımları Şube Müdürlüğü

İcra Daireleri Alt Sistemi
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_mrtsrky
Bugün normal haciz yazısı tebliğ ettim bankaya e tebligat yolu ile ama hata verdiği de çok oluyor tabi. İpotek alacağı sorma haciz koyma fek uyap tan yapmayı düşünüyorum iyi çalışır ise

avatar_WatchAndLearn

avatar_Ramazan KAYA
Bankalara yapılan tüm yazışmaları e tebligat yoluyla yapıyorum, haciz koyma ve kaldırma yazılarını da haciz ekranından değil normal müzekkere ile yapıyorum işlemde bir sıkıntı oluşmadı.

Benzer Konular (4)