iLLER BANKASINA 89/1 GÖNDERİLMEMESİNE İLİŞKİN

Başlatan BASYURT, 09 Aralık 2016, 16:20:16

« önceki - sonraki »
avatar_BASYURT
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü


Sayı     : 82084579/8692/44584                          08/12/2016
Konu   : İller Bankası A.Ş.


........................ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

İlgi   : İller Bankası Anonim Şirketi Hukuk Müşavirliğinin 25/10/2016 tarih ve 47044340-
     641-E.26323 sayılı yazısı.   

   4759 sayılı İller Bankası Kanununa göre faaliyet göstermekte iken 6107 sayılı İller Bankası A.Ş. hakkında Kanun ile anonim şirket statüsünde yeniden yapılandırılan İller Bankası Anonim Şirketinin, ortaklarının il özel idareleri ve belediyeler olduğu ve mevzuatları uyarınca diğer bankalar gibi mevduat bankacılığı ve bireysel bankacılık işlemlerini yapmadığı ve söz konusu Bankanın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun internet sayfasında da Kamu Kalkınma ve Yatırım Bankaları arasında yer aldığı, anonim şirket statüsünde yapılandırılmasının ardından adı geçen Bankaya tüm icra dairelerinden haciz ihbarnameleri gönderilmeye başlandığı, mevduat kabul etmeyen bir banka olduğu ve bireysel bankacılık işlemleri yapmadığı halde yılda yaklaşık 6.000 adet haciz ihbarnamesine yasal zorunluluktan dolayı cevap verilmek zorunda kalındığı, bu durumun hem icra daireleri hem de Banka yönünden iş yoğunluğuna, emek ve mesai harcanmasına neden olduğu gibi adı geçen bankanın asıl iş ve işlemlerinin yürütülmesinde aksamaya sebebiyet verdiği ekli ilgi başvurudan anlaşılmıştır.
   6107 sayılı İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanununun "Bankanın amacı ve faaliyet konuları" başlıklı 3 üncü maddesi "(1) Bankanın amacı; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile münhasıran bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılamak, bu idarelerin sınırları içinde yaşayan halkın mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projeler geliştirmek, bu idarelere danışmanlık hizmeti vermek ve teknik mahiyetteki kentsel projeler ile alt ve üstyapı işlerinin yapılmasına yardımcı olmak ve her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yerine getirmektir.
   (2) Banka bu amaçları gerçekleştirmek üzere:
   a) Ortaklarına kısa, orta ve uzun vadeli her türlü nakdi ve gayri nakdi kredi açabilir.
   b) Faaliyetleri konusunda araştırma, proje geliştirme ve danışmanlık hizmeti yapabilir veya yaptırabilir, teknik yardım verebilir.
   c) Bankanın öncülüğünde şirket kurabilir ve devredebilir.
   ç) Sigorta acenteliği yapabilir.
   d) Gerekli izinleri almak kaydıyla yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açabilir.
   e) Yurt içi ve yurt dışı finansman kurumlarıyla işbirliği yapabilir, bunların katıldığı ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olabilir.
   f) Yurt içi ve yurt dışı finansman kuruluşları ile para ve sermaye piyasalarından ve her türlü fonlardan kaynak sağlayabilir. 
   g) Amacının gerçekleşmesine yardımcı olacak her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlemlerini yapar.
   ğ) Ana Sözleşmede belirtilen diğer faaliyetleri yürütür.
   h) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/58 md.) Bakanlık tarafından talep edilen özel projeler ve kentsel altyapı projeleri ile yapım işlerini yapar veya yaptırır.
   ı) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/58 md.) Bankaya kaynak temin etmek üzere, proje kaynağı için herhangi bir borç ve şartlı yükümlülük altına girmemek kaydıyla kâr amaçlı gayrimenkul yatırım projeleri ile uygulamalar yapar veya yaptırır." hükmünü,
   Aynı Kanunun "Ortaklık yapısı ve sermaye" başlıklı 4 üncü maddesi "(1) Bankanın ortakları il özel idareleri ve belediyelerdir.
   (2) Bankanın sermayesi 9.000.000.000 (dokuz milyar) Türk Lirasıdır. Bu sermaye Bakanlar Kurulu kararı ile beş katına kadar artırılabilir.
   (3) Sermaye tavanına ulaşıncaya kadar Bankanın ödenmiş sermayesine aşağıdaki kaynaklar eklenir:
   a) 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanuna göre her ay Maliye Bakanlığı ve İller Bankası tarafından dağıtılacak vergi gelirleri paylarının toplamı üzerinden aylık olarak yüzde iki oranında kesilecek miktarlar.
   b) Bankanın vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonraki yıllık safi kârından yüzde otuz oranında ayrılacak pay.
   c) Diğer mevzuat hükümleri ile Banka sermayesine aktarılması uygun görülen paralar ile sermayeye eklenmek üzere yapılacak her türlü yardım ve bağışlar." hükmünü amirdir.
   Yukarıdaki düzenlemelerden, 6107 sayılı Kanun ile anonim şirket statüsünde yapılandırılan İller Bankası A.Ş.'nin kuruluş amacı ve faaliyet konuları arasında, 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan mevduat bankalarının faaliyet konuları arasında sayılan kendi nam ve hesabına mevduat kabul etmek ve kredi kullandırmak ile diğer bankacılık işlemlerini yapmak gibi faaliyetlerin yer almadığı anlaşılmaktadır.
   İcra ve İflas Kanununun 89 uncu maddesi borçlunun üçüncü kişilerdeki her türlü hak ve alacaklarının haczine imkân tanımakta ise de, haczi istenilen hak veya alacağın üçüncü kişi nezdinde bulunmasının mümkün olmadığı durumlarda üçüncü kişiye haciz ihbarnamesi gönderilmesinde hukuki yarar bulunmadığı gibi usul ekonomisi bakımından da isabetli olmadığı düşünülmektedir.
   Bu itibarla, kuruluş amacı ve faaliyet konuları gereği mevduat kabul etmediği, kredi kullandırmadığı ve diğer bankacılık faaliyetlerinde bulunmadığı anlaşılan İller Bankası A.Ş. nezdinde borçluların mevduat veya bankacılık işlemlerinden kaynaklanan hak ve alacaklarının bulunamayacağı, bu tür alacakların haczi için söz konusu Bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesinin alacaklının alacağına kavuşmasına fayda sağlamayacağı gibi, gereksiz yere takip masrafı yapılmasına ve her iki kurum açısından emek ve mesai harcanmasına neden olacağı anlaşıldığından, takip borçlularının mevduatları ve bankacılık faaliyetlerinden kaynaklanan hak ve alacakları ile sınırlı olmak üzere söz konusu Bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmemesi konusunda gereken dikkat ve özenin gösterilmesi hususunda,
   Bilgi edinilmesi ile keyfiyetin yargı çevrenizdeki icra ve iflâs dairelerine tebliğini, bilgileri bakımından icra mahkemelerine duyurulmasını rica ederim. 


Altan Fatih MEHAN
Hâkim
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
Ek : İlgi yazı
Cümleler Doğrudur Sen Doğru İsen
Doğruluk Bulunmaz Sen Eğri İsen

Benzer Konular (4)