BEDELSİZ YOLA TERK EDİLEN TAŞINMAZIN AMACINA UYGUN KULLANILMADIĞI İDDİASI

Başlatan İçtihat, 31 Ocak 2021, 20:00:52

« önceki - sonraki »
avatar_İçtihat
YARGITAY 5. Hukuk Dairesi
2016/5599 E.
2017/6464 K.

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki malikin muvafakati ile bedelsiz yola terk edilen taşınmazın amacına uygun kullanılmadığından bedelinin tahsili davasının reddine dair verilen yukarıda tarih ve numaraları yazılı hükmün duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, duruşma için belirlenen 21/02/2017 günü taraf vekillerinin yüzlerine karşı duruşmaya başlanarak, sözlü açıklamaları da dinlendikten ve dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.

- K A R A R -

Dava, malikin muvafakati ile bedelsiz yola terk edilen taşınmazın amacına uygun kullanılmadığından bedelinin tahsili istemine ilişkindir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.




Yapılan incelemede davacı adına kayıtlı 4346 parsel sayılı taşınmazın 1975 yılında 6705 sayılı Yasanın 39.maddesi uyarınca davacının talebi ile tevhid ve ifraz işlemi sonucunda 21.654 m²'lik bölümünün bedelsiz yola terk edildiği, daha sonra davalı idarece imar değişikliği yapılarak bir bölümünün sosyal tesis alanına çevrilip davalı idare adına yoldan ihdas ile belediye adına 908 ada 3 nolu parsel 3379 m² yüzölçümlü olarak "Avlulu " olarak tapuya tescil edildiği anlaşılmıştır.

Kamulaştırma Kanununun 35.maddesi uyarınca imar mevzuatı gereğince düzenlemeye tabi tutulan parsellerden düzenleme ortaklık payı karşılığı olarak bir defaya mahsus alınan yol, yeşil saha ve bunun gibi kamu hizmet ve tesislerine ayrılan yerlerle özel parselasyon sonunda malikin muvafakatiyle kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış bulunan yerler için eski malikleri tarafından mülkiyet iddiasında bulunulamaz ve karşılığı istenemez.

Bedeli istenen bölüm de özel parselasyon sırasında davacının muvafakatiyle yol olarak ayrılmış olan yerlerden olduğundan davanın reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir.

Davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde olmadığından usul ve yasaya uygun hükmün ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının irad kaydedilmesine, aleyhine temyiz olunan davalı idare yararına yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir olunan 1.480,00-TL. vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, 21/02/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

A
Meşru Terk amacında kullanılmayan bedelsiz terklerin eski sahiplerine iadesini karara bağlayan birçok AYM  AIHM  Yargıtay ve Danıştay kararları vardır.Kamulaştırma kanununun olayda uygulama yeri ve olanağı yoktur.Kararlar da bu yöndedir ve istikrar kazanmıştır.Bu yukarıdaki karar çok eskidir.

Benzer Konular (3)