İİK'nın 110/1. Maddesindeki Satış Talebinin Bir Defa Geri Alınmasıyla ilgili Görüşümüz

Başlatan Özgür KOCA, 16 Kasım 2017, 21:00:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_Özgür KOCA
İCRA VE İFLAS KANUNU MADDE 110/1

HACZİN KALKMASI:

(Değişik madde: 6352 S.K.-02.07.2012/m.22) "Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider onbeş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar. Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilir.

Satış talebinin bir defa geri alınmasıyla ilgili uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla şahsi düşüncemiz aşağıdaki gibidir.

Alacaklı tarafça satış talep edilince, icra müdürü 15 gün içerisinde satış avansını yatırması gerektiğini tebliğ eder, bu süre içerisinde alacaklı satış talebini geri alıp (bir defa geri almış oldu), kalan süre zarfında (bakiye altı ay ya da bir yıllık) tekrar satış talebinde bulunabilir. Bu durumda icra müdürü tekrar 15 gün içerisinde satış avansını yatırması gerektiğini tebliğ eder (verilecek 15 günlük sürenin bakiye kalan altı aylık ya da bir yıllık süre içerisinde olması gerekir, bakiye 10 günlük süre kalması halinde 15 günlük değil 10 günlük süre verilmesi gerekir), alacaklı bu süre zarfında gelip satış talebini tekrar geri almak ister ise, icra müdürü İİK'nın 110/1 maddesi gereğince satış talebinin bir defa geri alınabileceği, bu hakkın da daha önce kullanıldığı, bir önceki karar gereğince verilen süre zarfında belirlenen satış avansının yatırılması gerektiği, satış avansının yatırılmaması halinde haczin kaldırılacağı belirtilerek satış talebinin geri alınması yönündeki talebin reddine karar verir.

Bundan sonra satış avansının yatırılmaması halinde haczin kaldırılması gerekir. Alacaklı satış avansını yatırır ise satış işlemlerine devam olunur. Böylece icra işlemleri keyfi bir şekilde sürüncemede kalmayıp daha hızlı sonuçlanır. Bu aşamadan sonra satışı durdurmanın tek yolu alacaklı tarafından satıştan vazgeçme ile birlikte haczin kaldırılmasının istenmesidir.

Özgür KOCA
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

İ
Müdür bey alacaklı taraf süresinde satış talep etmiş, süresinde avasnı yatırmış, satış işlemlerine başlanılmış, satış gününden önce gelmiş satıştan vazgeçmiş, satış düşürülmüş, sonra yine süresinde satış talep etmiş, süresinde avansı yatırmış, satış işlemlerine başlanılmış, satış gününden önce gelmiş yine 2 defe satıştan vazgeçmek istiyor madde gereğince 2 geri alma olmaz diye satış yapılır mı yoksa vazgeçme nedeniyle satış düşürülür mü bu durumla ilgili düşüncenizi öğrenmek istedim kolay gelsin

avatar_Özgür KOCA
Müdürüm yukarıda  son paragrafta sorunuzla ilgili fikrimi yazmıştım. Kolay gelsin.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

A
Haciz konulduktan sonra 6 ay ve 1 yıllık sürelerde satış istenmeli ve gerekli masraf yatırılmış olmalıdır. Bu sürelerden önce satış istendi. Satış masrafı talep edildi yatırılmadı. 6 ay ve 1 yıl geçmeden haciz düşer. Amacını aşan çok ağır bir hüküm.Netice olarak 6 ay içinde satış istiyor ve 6 ay içinde masrafı yatırıyor yani ilk hükme göre gereğini yapıyor ancak ikinci hükme göre icra müdürünün verdiği sürede yatırmadı diye haciz kalkıyor. Ama kanun böyle diyor yapacak bir şey yok. İkinci durumda satış istiyor masrafı yatırıyor süre kesiliyor bundan sonra satış yapılmasa da haciz düşmez alacaklı üzerine düşeni yapmış. Burada görev satışı yapana düşüyor. Kanunun belirttiği 2 ay içinde satışı yapacak. Masraf yetersizse alacaklıdan isteyecek. Alacaklının masrafı yatırma süresi kısıtlanmış ki satışı yapacak olan süresinde görevini yapıbilsin. Burada satış masrafı bildirilen sürede yatırılmazsa satış talebi düşür dense daha uygundu. Haciz düşer bence çok ağır. Alacaklı satış talep etti masrafı yatırdı ancak bir şekilde bu aşamada satış yapılmasını istemedi satış talebini geri aldı. Satış talebini hiç yapmamış gibi oldu. Yani hacizden itibaren hesaplanmak şartıyla süresi varsa tekrar satış isteyebilir. Yoksa satıştan vazgeçti yeni bir süre başladı demek kötü niyetle hak elde etmek olur. Sürenin tekrar başlaması ancak alacaklı satış istemiş yapılan ihalede alıcı çıkmadığında uygulanabilir. Çünkü alacaklı satış istemiş ve masrafı yatırarak üzerine düşeni yapmıştır. Artık haciz düşmeyecektir. Ancak haczin ilelebet sürmesi düşünülemeyeceğinden yeni bir sürenin başladığının kabulü gerekir.

avatar_İcra2004
Öte yandan, kuralda, alacaklının satış talebini ancak bir kez geri alabileceği hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm, hiçbir şekilde alacaklının satıştan vazgeçme hakkını ortadan kaldırmamakta, ancak alacaklının yeniden satış isteme hakkını yitirmeksizin sadece bir kez satış talebini geri alabileceğini düzenlemektedir. Diğer bir ifadeyle, kuralla bir kez satış talebinde bulunduktan sonra satış talebini geri alan ve yeniden satış talebinde bulunan alacaklının satıştan tekrar vazgeçmesi değil, sadece yeniden satış talebinde bulunması yasaklanmaktadır. Dolayısıyla, dava dilekçesinde belirtildiğinin aksine bu hükmün alacaklının satış talebinden vazgeçmesi yönündeki iradesine rağmen hacizli malın satışını zorunlu hâle getirmesi ve alacaklı ile borçlu arasında meydana gelebilecek olası anlaşmayı önlemesi söz konusu değildir.
Esas itibariyle kuralla bir taraftan satış talebinin geri alınması hakkı tanınarak anlaşma ve benzeri sebeplerle alacaklıya hacizli malların satışını önleme yetkisi verilirken, diğer taraftan bu yetkinin kullanılması bir defa ile sınırlandırılarak bu hakkın kötüye kullanılmasının ve icra dairelerinin gereksiz yere işlerinin artırılmasının önlenmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.


Anayasa Mahkemesi Esas Sayısı  : 2012/100  Karar Sayısı : 2013/84



avatar_Özgür KOCA
Kanunda açıkça "Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilir" yazıyor, ancak Anayasa Mahkemesi kararında " yeniden satış talebinde bulunan alacaklının satıştan tekrar vazgeçmesi değil, sadece yeniden satış talebinde bulunması yasaklanmaktadır" denmiş. Anayasa Mahkemesi kararı gibi olması için Kanunun "ikinci kez satış talebi geri alındıktan sonra tekrar satış talebinde bulunulamaz" şeklinde olması gerekirdi.

Ancak Anayasa Mahkemesi kararına uyarak ikinci kez geri almayı engellemeyip tekrar satış talebini kabul etmeyeceğiz. Bu defa tekrar satış talebinde bulunulamayacaksa haczin durmasının bir anlamı kalmadı deyip haczi kaldırmak istesek kanunda yazılı olmadığı için kaldıramazsın denecek, zira paylaştığınız paragrafın üstündeki paragrafta haczin hangi şartlarda kalkacağı hususu kanundaki şekliyle yorumsuz olarak ortaya konmuş.

Böyle bir durumda kanunda farklı bir hüküm olmadığı için alacaklı tekrar satış isteyemeyecek olmasına rağmen illa ikinci kez satış talebi geri alındıktan sonra bakiye süre beklenip dolduktan sonra haczi kaldırmak gerekecek.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_İcra2004
Alacaklı tarafça satış talep edilince, icra müdürü 15 gün içerisinde satış avansını yatırması gerektiğini tebliğ eder, bu süre içerisinde alacaklı satış talebini geri alıp (bir defa geri almış oldu), kalan süre zarfında (bakiye altı ay ya da bir yıllık) tekrar satış talebinde bulunabilir. Bu durumda icra müdürü tekrar 15 gün içerisinde satış avansını yatırması gerektiğini tebliğ eder (verilecek 15 günlük sürenin bakiye kalan altı aylık ya da bir yıllık süre içerisinde olması gerekir, bakiye 10 günlük süre kalması halinde 15 günlük değil 10 günlük süre verilmesi gerekir), alacaklı bu süre zarfında gelip satış talebini tekrar geri almak ister ise, icra müdürü İİK'nın 110/1 maddesi gereğince satış talebinin bir defa geri alınabileceği...

Görüşünüzün yukarıda yazılı kısmına aynen katılıyorum.Katılmadığım kısmına da saygı duyuyorum.
Lakin bu şahsi görüşümdür.
Biz icra dairesi olarak bir kez satış talebini geri alınması sebebiyle tekrar satış talebinin geri alınmayacağı gerekçesi ile satış talebinin geri alınması yönündeki talebin reddine karar vermemeliyiz. Taleple bağlılık ilkesi gereğince satış talebinin geri alınması yönündeki talebi kabul etmeliyiz. Satış talebini 1 defa geri alma hakkını kullanıp tekrar satış talep ettikten sonra 2. kez satış talebi geri alınmakla artık alacaklının o mala yönelik yeni bir satış talep hakkı kalmadığından satış talebinin geri alınması ile birlikte alacaklı tarafından haciz de hükümsüz hale getirilmektedir.
Bu aşamadan sonra gelip tekrar satış talep edilirse haczin düştüğü karar altına alınarak satış talebinin reddine karar verilmelidir.
Ama bunun da uygulamada bir çok konuda olduğu gibi hem alacaklı hem borçlular tarafından kötü niyetle kullanılma ihtimali mevcut maalesef.

Özetle söylemek gerekirse bir çok konuda çağın gerisinde kalan, neredeyse bir çok konuda içtihatlara bakmak zorunda kalmamıza sebebiyet veren mevcut İcra İflas Kanunun en kısa sürede yenilenmesi/kapsamlı şekilde güncellenmesi gerekmektedir.
Saygılar....



avatar_Özgür KOCA
Alıntı YapBu aşamadan sonra satışı durdurmanın tek yolu alacaklı tarafından satıştan vazgeçme ile birlikte haczin kaldırılmasının istenmesidir.


Alıntı YapSatış talebini 1 defa geri alma hakkını kullanıp tekrar satış talep ettikten sonra 2. kez satış talebi geri alınmakla artık alacaklının o mala yönelik yeni bir satış talep hakkı kalmadığından satış talebinin geri alınması ile birlikte alacaklı tarafından haciz de hükümsüz hale getirilmektedir.
Bu aşamadan sonra gelip tekrar satış talep edilirse haczin düştüğü karar altına alınarak satış talebinin reddine karar verilmelidir.


Sonuçta geldiğimiz nokta ikinci kez satış talebinin geri alınması halinde haczin de kaldırılması gerektiği ancak şahsi fikrim bunun için alacaklı tarafın talepte bulunması. Her ne kadar yeniden satış talep edilemeyecek ise de, haczin kaldırılması artık yerleşik Yargıtay içtihatları gereğince haricen tahsile karine teşkil ettiğinden herhangi bir harç almadan sırf yeniden satış talebinde bulunulamayacağından bahisle kanunda yazılı olmayan şekilde haczi resen kaldırmak harç kaybına sebebiyet verecektir. Yanı sıra haczin varlığı borçlu taraf için borcun ödenmesi yönünde baskı oluşturacağı gibi mahcuzun başka icra dairesince satılması halinde sıra cetvelinde bu hacze de yer verilecektir. Haczi resen kaldırarak başka icra dairesince yapılacak satışta da bu dosyadaki haciz alacaklısının hakkını korumamış olacağız.

Bunun için ya İİK'nın 110/1. "Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider onbeş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar" hükmü gereğince bakiye süre beklenip haciz kaldırılacak ya da alacaklı tarafın haciz kaldırma talebine istinaden tahsil harcı alınarak haciz kaldırılacak. Çünkü kanuna göre yeniden satış talebinde bulunulamayacak olması haczin resen kaldırılması sonucunu doğurmuyor.

Şahsi görüşüm böyle, saygılarımla.

İyi çalışmalar.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)

873

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4229

556

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4442