Maaş Haczinde Zamanaşımı

Başlatan AVCOMER, 22 Temmuz 2019, 20:19:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

A
MERHABA..BEN MAAŞ HACİZİNDE ZAMAN AŞAMIYLA İLGİLİ BİLGİ ALACAKTIM.

M
tam olarak sormak istediğiniz nedir ?

avatar_Özgür KOCA
Bazı dosyalarda maaş haczimiz ve sıramız baki kalmak kaydıyla kesintinin duruldurulması şeklinde taleplerle karşılaşıyoruz, aşağıdaki Yargıtay kararı maaş haczinin de menkul hükmünde olduğu ve menkul hükümlerine göre şuan itibariyle (6) ay içerisinde kesintiye başlanmaması (yani bu yönde talep olmaması) halinde haczin düşmesi gerektiği yönünde bunun dışında maaş haczinde zamanaşımı durumu yok.

T.C.
YARGITAY                                 
12. Hukuk Dairesi                                             


ESAS NO   : 2013/4749
KARAR NO: 2013/13237


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
İİK'nun 83/2. maddesinde yer alan yasal düzenlemeye göre maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez.

Öte yandan maaş alacağı menkul hükmünde olup, menkul haczine ilişkin hükümler uygulanır ve haciz icra zaptına yazıldığı anda konulmuş olur. Haciz tarihi itibariyle yürürlükte bulunan İİK'nun 106. maddesi uyarınca  hacze konu olan maaştan kesinti yapılması 1 yıllık sürede  istenilmelidir. Aksi halde aynı yasanın 110. maddesi uyarınca haciz kalkar.
İİK'nun taksitle ödeme başlıkla 111. maddesi uyarınca borçlu ile alacaklının borcun taksitle ödenmesi konusunda ve belirtilen yasa maddesindeki şartlara uygun olarak yapacakları sözleşmenin devamı süresince İİK'nun 106. maddesindeki süre işlemez.

Somut olayda; alacaklı ile borçlu arasında borcun ödenmesi konusunda haricen yapıldığı belirtilen sözleşme, İİK'nun 111. maddesinde yer alan düzenlemeye uygun bir sözleşme olmadığından, aynı yasanın 106. maddesindeki sürenin işlemesini engellemez.

Bu durumda 1. sırada olan Türkiye İş Bankası A.Ş. Lehine konulan 06.04.2009 tarihli haciz İİK'nun 106-110 maddeleri uyarınca düşmüştür. Maaş kesintilerinin 2. sırada haciz alacaklısı olan Ramazan Ünver'in alacaklısı olduğu takip dosyasına ödenmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

Öte yandan HMK'nun 297. maddesinin (1). fıkrasının (e) bendi gereği hükümde "gerekçeli kararın yazıldığı tarihin" yer alması zorunlu olup, kanunun bu emredici hükmüne aykırı davranılması da doğru bulunmamıştır.

SONUÇ  : Şikayetçinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

A
Merhaba..Sorum almakta olduğum maaşımdan çok sayıda haciz haciz vardır.Kurum hepsine bilgi verdi sırada olduklarına dair.Yalnız sırada olan dosyalardan 3 tanesi düştü.Özgür Koca beyin paylaşmış olduğu yargıtay kararını icra dairesine taleple berabaer eklesem hacizler kalkarmı.Kolay gelsin..

B
Maaş haczinde zamanaşımı yoktur. SIra ne zaman gelirse o zaman ödenmesi gerekir ve hiçbir zaman maaş haczini koyan talep etmedikçe kalkmaz.

avatar_nihatkaradas
haczi kaldırmanın yolları aramaktansa borcu ödeminin yollarını aramak gerekir.

R
Kanaatimce paylaşılan Yargıtay kararı doğru değildir.  Maaş haczini taşınır gibi düşünmek çok zorlama bir yorum ayrıca tutarlı da değil.

Taşınır olarak düşünmeye çalışsak şöyle bir durum da var. Nasıl ortada bir alacağın doğması onun direkt "talep edilebilir" olduğu anlamına (vadesi nedeniyle) gelmiyorsa, maaş haczi de her zaman işyeri tarafından öndeki hacizler nedeniyle "kesinti yapılabilir" olarak ortaya çıkmıyor. Onlar da sıra cetveli yapıyorlar. (ve ki burada zaten zaman aşımı falan gayet de işlemez)

Birinci haciz ihbarnamesi ile Banka hesaplara koyulan hacizlerde yakalanan tutarlar, doğrudan celp edilebildiği için burada taşınır gibi düşünülebilir ama maaş haczi böyle değil. Aynen vadedeki gibi bir durum var bünyesinde...

Benzer Konular (3)