Tarihi eser haciz ve satış işlemi

Başlatan WatchAndLearn, 26 Temmuz 2019, 13:02:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_WatchAndLearn
   Değerli meslektaşlarım. Yine bir hususta yardımınıza ihtiyaç  duymaktayım. Borçlunun evine haciz için katip arkadaş gidiyor. Ev içerisinde   3 adet çift kulplu eski görünümlü tarihi eser niteliğinde küp üzerinde 72,73 ve 75 seri numaraları yazılı küp olduğu, görülüyor. Hazır olan borçlu oğlu küplerin tarihi eser olduğunu, Müze malı olduğunu, müzenin emaneti olarak kendilerinde durduğunu belirtiyor. Bizim katip arkadaşta oradan Müze Müdürlüğüne gidiyor. Müze Müdürlüğü uzmanı ile görülşüldüğünde bahsi geçen küplerin müzenin envanter defterine kayıtlı olduğunu ve devlet malı olduğunu borçluya emaneten koruma amaçlı verildiğini beyan ediyor.Katip arkadaş Küplerintarihi eser ve devlet malı olduğundan haciz işlemi yapmıyor.
   Şimdi alacaklı vekili hem küplerin satışını talep ediyor. Hemde küplerin muhafaza altına alınarak müze müdürlüğüne verilmesini ve yediemin olarak güvenlik görevlisine teslimini talep ediyor.
   Ben haciz işlemi yapılmadığından satış talebini red edeceğim. Ancak küplerin Müze müdürlüğünde muhafaza altına alınması hususunda karar veremedim. Başınıza böyle bir durum gelse siz ne yapardınız. Cevaplarınız  benim için çok önemli. Çok teşekkür ederim.

avatar_WatchAndLearn

avatar_Özgür KOCA
Bu işlemi hiç yapmadım ancak 10.maddeden hareketle koleksiyoncu adına müze envanter defterinde kayıtlı olan tarihi eserlerin hacziyle satışının ilgili müze müdürlüğüne haber vermek şartıyla ve önceliği Bakanlığa ait olmak üzere başka koleksiyonculara ve özel müzelere satılabileceği düzenlenmiş. Ancak şuanda haciz işlemi yapılmadığı için satış ve muhafaza işlemi yapamazsınız. Bu durumda öncelikle müze müdürlüğüyle yazışma yapmak daha yerinde olur.



MADDE 10 – (1) Koleksiyonculuk yapan şahsın ölümü halinde koleksiyon mirasçılarına intikal eder. Koleksiyonun güvenliğinden mirasçılar sorumludur. Bu sorumluluk, koleksiyonculuğa devam etmek isteyen mirasçılara yeni koleksiyon izin belgesi düzenlenene kadar devam eder. Mirasçılar, durumu veraset ilamı ile birlikte dört ay içerisinde ilgili müze müdürlüğüne bildirir. Mirasçılar koleksiyonculuğa devam etmek istedikleri takdirde bu Yönetmelik esaslarına göre yeniden izin almak zorundadır. Yeni koleksiyon izin belgesi düzenlenene kadar, komisyon tarafından gerekli görülmesi durumunda taşınır kültür ve tabiat varlıkları yediemin olarak müze müdürlüğünde muhafaza edilir. Koleksiyon, koleksiyonculuğa devam etmek isteyen mirasçılar arasında 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre taksim edilebilir. Taksim sırasında koleksiyonun bütünlüğü bozulamaz, birbirini tamamlayan taşınır kültür ve tabiat varlıklarından oluşan takımlar bölünemez.

             (2) Koleksiyonculuğa devam etmek istemeyen mirasçıların ellerindeki kültür ve tabiat varlıklarının satış veya devirleri 14 üncü madde hükümleri doğrultusunda yapılır.

             (3) Koleksiyoncu adına envanter defterine kayıtlı olup da koleksiyoncunun borcu nedeniyle haczedilen taşınır kültür ve tabiat varlıkları, icra müdürlüğünün satış kararı üzerine ilgili müze müdürlüğüne haber vermek şartıyla ve önceliği Bakanlığa ait olmak üzere başka koleksiyonculara ve özel müzelere satılabilir.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_WatchAndLearn

Benzer Konular (10)