Değişiklik Öncesine Ait Hacizlere İlişkin Satış Giderleri Tarifesinin Uygulanmasına Dair

Başlatan Özgür KOCA, 09 Mart 2023, 22:00:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_Özgür KOCA
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
İcra İşleri Dairesi Başkanlığı
09.02.2023
Sayı   : 86420598-55/1294
Konu   : Satış Giderleri Tarifesinin Uygulanması

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi   : Mevzuat Genel Müdürlüğü'nün 03.02.2023 tarihli ve E.39510391-2015-271.01.01-176/1036 sayılı yazısı.

7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değişik İcra ve İflâs Kanunu'nun 106'ncı maddesi gereğince çıkarılan Satış Giderleri Tarifesi'nin 8 Mart 2022 tarihli ve 31772 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, mezkûr Kanun'un Geçici 18'inci maddesinin üçüncü fıkrasında "106 ncı madde uyarınca çıkarılacak tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı hâllerde bu tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde tarifede belirlenen giderlerin yatırılması zorunludur. Bu süre içinde giderler peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır." hükmünün yer aldığı belirtilerek tarifenin yürürlüğe girdiği ve uygulanmaya başlandığı tarihten önce satış talep edilen ancak tarifeye göre avansı eksik kalan dosyalarda bakiye avansın tamamlanması için bir yıllık sürenin hangi tarihten başlayacağı hususunda tereddütlerin yaşandığı Başkanlığımıza ulaşan görüş taleplerinden anlaşılmıştır.

24.11.2021 tarihli ve 7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 30.11.2021 tarihli ve 31675 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
7343 sayılı Kanun ile değiştirilen İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) "Talep için müddetler ve giderlerin yatırılması" kenar başlıklı 106'ncı maddesinde,
"Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabidir.

Bir yıllık süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı bakımından birinci fıkrada belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren bir yıl daha uzar.

Satış talebiyle birlikte kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak yatırılması zorunludur.

Sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından muhafaza, kıymet takdiri ve satış talebinin birlikte yapılması ve bunlara ilişkin giderlerin tamamının birlikte ve peşin olarak yatırılması zorunludur.

Kıymet takdiri ve satış giderlerinin, sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından ilaveten muhafaza giderinin tamamı, satış talebiyle birlikte peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır.

Yukarıdaki fıkralar uyarınca satış talebiyle birlikte peşin olarak yatırılan miktarın satış işlemleri sırasında yetersiz kaldığı anlaşılırsa icra müdürü tarafından satış isteyene on beş günlük süre verilir ve bu sürede eksik miktar tamamlanmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır.

Bu maddede belirtilen giderler Adalet Bakanlığınca her yıl yürürlüğe konulan tarifede belirlenir." hükmüne,

Mezkûr Kanun'un Geçici 18'inci maddenin üçüncü fıkrasında "106 ncı madde uyarınca çıkarılacak tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı hâllerde bu tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde tarifede belirlenen giderlerin yatırılması zorunludur. Bu süre içinde giderler peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır." hükmüne yer verilmektedir.

İİK'nın 106'ncı maddesinin yedinci fıkrası gereğince "Satış Giderleri Tarifesi" hazırlanmış ve 8 Mart 2022 tarihli ve 31772 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tarifenin "Geçiş hükümleri" kenar başlıklı Geçici 1'inci maddesinde;
   "(1) Bu Tarife hükümleri;
   a) Bakanlıkça resmî internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçileceği duyurulan il veya ilçelerde belirlenen tarihten sonra haczedilecek mallar hakkında,
   b) Ülke genelinde ise, İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Elektronik Ortamda Yapılacak Satışların Usulü Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yılın sonunda haczedilecek mallar hakkında,
   uygulanır.
   (2) Bu Tarife hükümleri elektronik satış uygulamasına henüz geçilmeyen il veya ilçelerde uygulanmaz. Bu kapsamda bulunan mahallerdeki haczedilen mallarla ilgili tahsil edilmesi gereken giderler hakkında 2004 sayılı Kanunun 24/11/2021 tarihli ve 7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişikliklerden önceki hükümleri ve ilga edilen hükümleri uygulanır." düzenlemesi yer almaktadır.

Mevzuat hükümlerinin incelenmesi neticesinde, Tarife'nin Resmî Gazete'de yayımlandığı 8.3.2022 tarihinde yürürlüğe girdiği ve hangi mahallerde uygulanmaya başlanacağının Kanunun Geçici 18'inci maddesinde düzenlendiği görülmektedir. İlgi sayılı yazı ve İİK'nın Geçici 18'inci maddesinin üçüncü fıkrası birlikte değerlendirildiğinde; Tarife'nin yürürlüğe girdiği 8.3.2022 tarihinden önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı hâllerde 8.3.2023 tarihine kadar Tarife'de belirlenen giderlerin yatırılmasının zorunlu olduğu, bu süre içinde giderlerin peşin olarak yatırılmaması durumunda satış talebinin vaki olmamış sayılacağı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla;
Tarife'nin yürürlüğe girdiği 8.3.2022 tarihinden önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı hâller ile 8.3.2022 tarihinden sonra satış talep edilmesine rağmen elektronik satış uygulamasına geçilmemiş olması nedeni ile Tarife'ye bağlı kalınmaksızın takdir edilen veya alacaklı tarafça Tarife'de belirlenen miktarın altında yatırılan giderlerin 8.3.2023 tarihine kadar yatırılmasının veya tamamlanmasının zorunlu olduğu, bu süre içinde giderlerin peşin olarak yatırılmaması durumunda satış talebinin vaki olmamış sayılacağı sonucunu doğuracağı değerlendirilmektedir.

Konunun yargı mercilerine intikal etmesi hâlinde ise yargı mercilerince verilen karara göre işlem yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Bilgi edinilmesi ile görüş yazımızın yargı çevrenizde bulunan icra dairelerine duyurulmasını rica ederim.


********************


T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Mevzuat Genel Müdürlüğü

Sayı : E.39510391-2015-271.01.01-176/1036
Konu : Görüş Bildirimi
03.02.2023
İCRA İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

Bilindiği üzere 24/11/2021 tarihli ve 7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 106 ncı maddesi; "Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabidir. Bir yıllık süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı bakımından birinci fıkrada belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren bir yıl daha uzar. Satış talebiyle birlikte kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak yatırılması zorunludur. Sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından muhafaza, kıymet takdiri ve satış talebinin birlikte yapılması ve bunlara ilişkin giderlerin tamamının birlikte ve peşin olarak yatırılması zorunludur. Kıymet takdiri ve satış giderlerinin, sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından ilaveten muhafaza giderinin tamamı, satış talebiyle birlikte peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır. Bu maddede belirtilen giderler Adalet Bakanlığınca her yıl yürürlüğe konulan tarifede belirlenir." şeklinde değiştirilmiştir.

Yine aynı Kanunla İcra ve İflas Kanununa eklenen Geçici 18 inci maddede; "106 ncı madde uyarınca çıkarılacak tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı hâllerde bu tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde tarifede belirlenen giderlerin yatırılması zorunludur. Bu süre içinde giderler peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılır." düzenlemesine yer verilmiştir.

İcra ve İflas Kanununun 106 ve Geçici 18 inci maddesinde bahsi geçen satış giderleri tarifesi 8/3/2022 tarihli 31772 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle ilgili Tarifenin yürürlüğe girdiği 8/3/2022 tarihinden önce satış talep edilmiş olmasına rağmen kıymet takdiri ile muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı takiplerde, 8/3/2022 tarihinden itibaren bir yıl içinde tarifede belirlenen giderlerin yatırılması, aksi halde bu takiplerde yapılmış olan satış talebinin vaki olmamış sayılması zorunludur.

Uygulamada herhangi bir sorun yaşanmaması ve hak kayıplarının oluşmaması açısından geçici maddede belirtilen sürenin yaklaştığı hususunun icra dairelerine hatırlatılması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)

873

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4229

556

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4442