İcrada borçlu resmi daire olması halinde alınan damga vergisinin, mükellefi alacaklıdır.

Başlatan IŞIKDEMİR, 09 Haziran 2017, 12:20:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_IŞIKDEMİR
488 sayılı damga vergisi kanununa göre resmi dairelerden tahsil edilip şahıslara ödenen paralardan binde 7,59 oranında damga vergisi alınır.


Bu vergi esasen tahsilat damga vergisi olup, sözleşmelerden alınan damga vergisiyle karıştırılmamalıdır. Dayanağı Damga Vergisi Kanunu'na ekli (1) sayılı Tablonun IV. Makbuzlar ve Diğer Kâğıtlar başlığı altındaki (1-d) bendidir.


Bu bent, "İcra dairelerince resmi daireler namına şahıslara ödenen paralar için düzenlenen makbuzlar (Binde 7,59)" şeklindedir.

Yani bu bent uyarınca damga vergisi alınabilmesi için

borçlu resmi daire olmalı,

bu resmi daire nam ve hesabına ödeme yapılmalı

ve de bu ödeme karşılığında makbuz düzenleme zorunluluğu bulunmalıdır.


Devletin borçlu olarak ödediği tüm alacaklarda damga vergisi alınacaktır. Damga vergisinin matrahı alacaklıya net ödenen miktardır.Mükellefi alacaklıdır. Borca ilave edilmez.


Kamulaştırma bedellerinin tahsili için yapılan ilamlı takiplerde alacaklıdan damga vergisi kesilmez. Ancak, kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davasında damga vergisi alınır.


Damga Vergisi Kanunu'nda yazılı resmi daireden maksat, 5018 sayılı Kanunu'nun ekindeki (I, II sayılı cetvellerde yazılı) genel ve özel bütçeli idareler ile özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz. Örneğin, borçlu belediye başkanlığından tahsil edilen para damga vergisine tabi iken, bu dairelere bağlı ASKİ, EGO gibi iktisadi işletmelerin ödemelerinden damga vergisi kesilmez (Bkz. 488 sayılı K. m. 8)

Kaynak : HukukMedeniyeti

Benzer Konular (10)

3215

Yanıtlar: 0
Gösterim: 3480