MAAŞ HACZİ OLAN DOSYADAN FERAGAT HARÇ UYGULAMASI

Başlatan Ramazan KAYA, 11 Şubat 2015, 17:57:50

« önceki - sonraki »
avatar_Ramazan KAYA
Merhaba Sayın arkadaşlar.
Dosyada yalnızca maaş haczi olması ve bu dosyadan feragat edilmesi durumunda harç uygulamanızı ve varsa gerekçenizi paylaşırsanız sevinirim.
iki düşünce söz konusu
Birincisi dosyaya maaştan para geliyor olması ve bu harcın 4,55 olması vazgeçmeden yarısı olan 2,27 alınması.
İkinci düşünce ise dosyaya daime maaştan para gelecek diye bir kesinliğin olmaması nedeniyle 4,55 alınması gerektiğidir ki bu fikir bana daha doğru gibi geliyor.
Sizlerin değerli fikirlerinizi almak isterim.
Teşekkürler.

avatar_Özgür KOCA
Harçlar Kanunu'nda:
1 Sayılı Tarifenin Yargı Harçları başlığı altında yer alan;

B-I-3/b madde ve fıkrasında:
Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan % 9,10 oranında.

B-I-3/d madde ve fıkrasında:
Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maaş,ücret,gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan % 4,55 oranında.

Harçlar Kanunu'nun 23.Maddesinin İlk Cümlesinde
Her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır.

Maaş haczinin diğer hacizlerden bir farkı yok, adı üstünde haciz. Ancak Kanun sadece maaş haczi nedeniyle tahsil edilen paralardan % 4,55 oranında harç alınacağını belirtmiş. Başkaca haciz olmaması halinde maaş haczi uygulandıktan sonra borçlu dosyaya ayrıca ödeme yaparsa maaş haczinden sonra ödeme yapıldığı için bakiye dosya borcunun % 9,10 oranında hesaplanması gerekir zira Kanunda hacizden sonra satıştan önce ödenen paralardan % 9,10 oranında harç alınacağı hüküm altına alınırken bu maddede maaş haczi hariç denmemiş. Bu düşünceyle maaş haczinden sonra kalan dosya borcundan feragat edilmesi ya da haricen tahsil edildiğinin bildirilmesi halinde 9,10'nun yarısı oranında % 4,55 üzerinden harç alınması gerekir.

Ancak feragat veya haricen tahsil beyanı olmayıp sadece maaş haczinin kaldırılması talebi olursa uygulanan oran % 4,55 olduğu için bunun yarısı yani % 2,27 oranında harç alınması gerektiği düşünülür ise de biz başkaca geçerli haciz olmadığı varsayımıyla bu haczi kaldırırken kalan bakiyenin alacaklı tarafından haricen tahsil edildiği karinesiyle harç alıyoruz. O yüzden maaş haczinin kaldırılması nedeniyle 4,55'in yarısı 2,27 oranında değil hacizden sonra satıştan önce ödenen paralar nedeniyle 9,10'un yarısı 4,55 oranı üzerinden harç alınması gerekir.

Geçen yıl eski görev yerimde yapılan teftişte müfettişlerin görüşü de bu yöndeydi, 3 yıldır uygulamam bu yönde...
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_Ramazan KAYA

M

E
Arkadaşlar, haciz maaş haczide olsada hacizdir, bu nedenle sadece maaş haczi bulunan dosyalardan feragat/vazgeçme/Harici Tahsil beyanı üzerine hacizden sonra satıştan önce ödenen paralardan alınması gerekli olan harcın yarısı olan % 4,55 oranında harç alınması gerektiğini düşünüyorum

avatar_Ramazan KAYA
Merhaba sayın meslektaşlarım başlıkta açtığım konuyla ilgili gerekçeye ulaşan var mı durum acil :D

avatar_mrtsrky
bi tane bile yok malesef:( haciz bürosunda ortadan ikiye ayrıldık bu konuda ,sorun oluyor

avatar_nihatkaradas

A
ARKADAŞLAR NİYE BU KADAR KENDİNİZİ YORUYORSUNUZ. KANUN MAAŞDAN GELENDEN 4,55 DİYORSA BUNUN FERAGATI DA BAŞKACA HACİZ YOK İSE
2,27 OLUR.

avatar_mrtsrky
Borçlu maaş haczi varken kendisi para yatırsa 4.55 mi kesiyorsunuz. Biliyorsunuz 4.55 demek ödeme emri sonra haciz önce demek. Bu duruma göre maaş haczi haciz e girmiyor

Benzer Konular (10)

5885

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4301

2759

Yanıtlar: 1
Gösterim: 27700

1127

Yanıtlar: 9
Gösterim: 16752