İlamlı takiplerde takip talebi sunulması zorunlu değildir.

Başlatan ekrem yıldız, 09 Kasım 2022, 22:09:00

« önceki - sonraki »
E
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
  10. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO   : 2019/1294
KARAR NO   : 2020/1931

"İİK'nun 32. Maddesi gereğince para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru borçluya bir icra emri tebliğ eder. Alacaklının ayrıca takip talebi düzenlemesi gerekmez. İcra müdürü alacaklının sunduğu ilama uygun icra emri düzenlemekle görevlidir."

avatar_Özgür KOCA
İlam icra dairesine verilince icra emri düzenlenmesinde sıkıntı yok ancak sıkıntı olan husus şu;

İİK.nın 58.Maddesinin 3.fıkrası gereğince takip talebinde "Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi" ibarelerine yer verileceği yazılmış.

Burada 2 durum ortaya çıkıyor.

1-)Yabancı para alacaklarında Türk parasıyla tutarını resen icra müdürlüğü dikkate alamayacak, o yüzden yabancı para alacağını içerir alacaklarda ya takip talebi ya da talepte bunun ayrıntılı gösterilmesi gerekecek.

2-)Takip talebinde geçmiş dönem birikmiş faize yer verilebilir, buna göre takip çıkışı belirlenir ve alacaklının lehine olan icra vekalet ücreti takip çıkışı dikkate alınarak daha yüksek olur. Ancak takip talebi ibraz edilmezse icra müdürlüğü resen birikmiş faize yer vermeyip ilama göre icra emrinde asıl alacak kalemlerine yer verip faiz başlangıç tarihlerini ilama göre belirler.

Örneği 10.000,00 TL kıdem tazminatının 05/05/2021 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faiz oranı üzerinden tahsili istenmiş ve ilam 10/11/2022 tarihinde icra dairesine takip talebi hazırlanmadan talep ekinde sunulmuş olsun. Bu durumda icra emrinde 10.000,00 TL asıl alacağa yer verilip birikmiş faiz alacağına yer verilmeden toplam alacağın, asıl alacağa 05/05/2021 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faiz oranı üzerinden işleyecek faiz ile tahsiline yer verilir. Bu durumda takip çıkışı 10.000,00 TL olur ve vekalet ücreti bu tutar üzerinden belirlenir.

Bir başka örnekte ilam, faiz başlangıç tarihine yer verilmeyen normal alacaklara ilişkin olsun. Eğer takip talebi ibraz edilmeyip talep ekinde sunulmuş ve takip tarihine kadar geçmiş dönem faiz alacağına yer verilmemiş ise bu durumda icra müdürlüğünce, eğer ilam kesinleşmesi gerekmeyen bir ilam ise karar tarihinden, kesinleşmesi gereken bir ilam ise kesinleşme tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsili yönünde icra emri düzenler. Ancak icra emrinde icra emrinin düzenlendiği tarihe kadarki geçmiş dönem işlemiş faizine yer verilmez, sadece faiz oranı ve başlangıç tarihine yer verilmekle yetinilir. Bu durum faiz alacağında hak kaybına sebebiyet vermez ancak takip çıkışı düşeceği için alacaklı daha az vekalet ücreti alır.

Yani takip talebi verilmesi zorunlu değil ancak alacaklı talebinde ayrıntılı bir biçimde alacak ve faizlerine yer vermediyse bu durum her zaman lehine olmaz. Bu yüzden kendi lehine daha doğru bir takip için alacaklının/vekilinin takip talebi ibrazı faydalı olur.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)