İcra Kasasına Giren Çekin, İade Edilmek Koşulu ile de Olsa Alacaklıya Verilmesi Mümkün Değildir

Başlatan Özgür KOCA, 24 Kasım 2020, 15:44:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_Özgür KOCA
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi


ESAS NO   : 2016/31685
KARAR NO   : 2018/4452   


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun mahkeme kararının İİK'nun 366. ve HUMK'nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), alınması gereken 35,90 TL temyiz harcından, evvelce alınan harç varsa mahsubu ile eksik harcın temyiz edenden tahsiline, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/05/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





T.C.
BAKIRKÖY
4. İCRA HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO   : 2016/336 Esas
KARAR NO   : 2016/327
DAVA   : Şikayet (İcra Memur Muamelesi)
DAVA TARİHİ   : 16/03/2016
KARAR TARİHİ   : 30/03/2016
KARARIN YAZILIŞ TARİHİ   : 30/03/2016

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine mahkememizde açılan davanın dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda;

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Şikayet eden vekili dilekçesinde özetle; B* 14. İcra Md. 2015/**** E sayılı dosyasında icra daire kasasında bulunan çeklerin bankaya ibraz edilerek çek yaprak bedellerini alabilmek için icra kasasından iade edilmek üzere talep edildiğini, ancak İİK 167.maddesi ileri sürülerek taleplerinin reddedildiğini beyanla red kararının iptalini talep etmiştir.

Takip dosyası celp edilmiş 15/03/2016 tarihli müdürlük kararı ile yukarıda sözü edildiği gibi talebin reddedildiği anlaşılmıştır.

İş bu davanın 16/03/2016 tarihinde süresinde açıldığı anlaşılmıştır. Ancak İİK 167.maddesine bakıldığında; ''Alacağı çek, poliçe veya emre muharrer senete müstenit olan alacaklı, alacak rehinle temin edilmiş olsa bile, bu bölümdeki hususi usullere göre haciz yolu ile veya borçlu iflasa tabi şahıslardan ise iflas yolu ile takipte bulunabilir. Alacaklı, takip talebinde 58 inci maddedeki hususlardan başka iflasa tabi borçlusu aleyhine haciz ve iflas yollarından hangisini istediğini bildirmeğe ve takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu adedi kadar tasdikli örneğini eklemeğe mecburdur.'' şeklinde olup, talep eden tarafın geri iade edilmek koşulu ile de olsa icra kasasına girmiş bulunan senedin iadesini istemesi, kambiyo senedi ile takip prosedürünün devam ettirilmesi açısından müdürlük işlemlerini  aksatabileceği gibi kasaya girmiş olan resmi bir evrakın ilgili tarafa iadesi usul ve esas yönünden uygun olmayıp, müdürlük kararı yerinde görüldüğünden reddine dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.

H Ü K Ü M    : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere; 
Davanın (şikayetin) REDDİNE,
(...)
30/03/2016
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)