TAPUDA ARSA OLARAK GEÇEN TAŞINMAZ ÜZERİNDEKİ EV SATIŞI

Başlatan 06.serpil, 30 Eylül 2016, 16:43:55

« önceki - sonraki »
0
Merhabalar....İzaleyi şuyu dosyamda satış yapacağım fakat taşınmaz tapu kaydında arsa olarak geçiyor. fakat üzerinde tek katlı kargir evde var.Bilirkişi ise raporunda arsayı ve üzerindeki evi   ayrı ayrı kıymet takdiri yapmış şimdi ben  evi ve arsayı ayrı olarak mı satacağım yoksa arsa olarak tek ilanmı yapacağım birde  KDV yi neye göre belirleyeceğim ev 145 m2 yani %1 mi yoksa arsa olduğu için %18 mi şimdiden teşekkürler

E
Mahkeme ayrı ayrı yönde satış istemediğinden burada ayrı satman mümkün olmayacağından %18 den satmalisin

A
Tapuda kargir ev ve tarla vasıflı taşınmazın icrada satışında KDV oranı Hk.





T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü


TARİH:12.05.2011
SAYI:B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-MUK-2010-49-88

KONU:Tapuda kargir ev ve tarla vasıflı taşınmazın icrada satışında KDV oranı Hk.

İLGİ: ...

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... ili ... İlçesi ... Köyü ... Mevkii ... Ada ... parselde kayıtlı ... m²'lik tapuda kargir ev ve tarla vasıflı taşınmaz üzerinde 106 m² oturma alanlı tek katlı taşınmazı ... İcra Müdürlüğünden müvekkilinizin icra yoluyla aldığı belirtilerek, söz konusu taşınmazın katma değer vergisi oranının bildirilmesi istenilmektedir.

KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV'nin konusuna girmektedir.

Aynı Kanunun 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 30.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli I sayılı listenin 11. sırası uyarınca net alanı 150 m²'ye kadar konut teslimleri % 1 oranında katma değer vergisine tabidir.

9 ve 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde net alanın hesaplanması ayrıntılı olarak açıklanmış olup, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "I. Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar" başlıklı bölümünde ise;


"KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre, cebri icra, izale-i şuyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle müzayede mahallerinde yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışların KDV'ye tabi bulunduğu, bu satışlarda vergiyi doğuran olayın satışın yapıldığı tarihte vuku bulduğu, verginin mükellefinin satışları düzenleyen özel veya resmi kişi veya kuruluşlar olduğu, KDV Kanununun 23/d maddesine göre satılan malın kesin satış bedelinin KDV matrahını oluşturacağı"
Belirtilmektedir.

Öte yandan, üzerinde konut bulunan gayrimenkullerin satışında, 150 m²'lik alan hesaplanırken sadece konutun alanı dikkate alınmakta ve konutu çevreleyen arsa veya tarla, bu konutun mütemmimi niteliğini korumak şartıyla 150 m²'lik alan hesaplamasında dikkate alınmamaktadır.

Dolayısıyla, tapu kaydında arsa/tarla olarak görünen gayrimenkullerin üzerinde fiilen ve kullanılabilir halde konut bulunması bu gayrimenkullerin arsa/tarla olma vasfını ortadan kaldırarak, arsayı/tarlayı üzerinde bulunan konutun mütemmim cüzü haline getirmektedir.

Bu durumda, 150 m²'ye kadar olan konutlar ile bu konutların mütemmimi halindeki tarla ve arsa teslimlerine % 1 oranında KDV uygulanacaktır.

Buna göre, tapu kayıtlarında kargir ev ve tarla vasıflı taşınmaz olarak belirtilen ve içerisinde 106 m²'lik konut bulunan taşınmazın satış işlemi, arsanın mahalli örfe göre binanın mütemmimi olarak tespit edilmesi kaydıyla, alanı 150 m²'ye kadar konut teslimi sayılarak % l oranında, aksi takdirde genel oranda (% 18) KDV'ye tabi tutulacaktır.








T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)














Sayı


:


18008620-130[ÖZG-2014-59]-8


02/03/2015




Konu


:


Arsa, İşyeri ve Meskenin Birlikte satışında KDV Oranı.







            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... , ... no.lu satış dosyasında, satışa konu ... adresinde bulunan bahçe vasfında kayıtlı taşınmaz üzerinde bilirkişi tarafından yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporda, 514 m2 zemin üzerinde her biri 99,50 m2 iki dükkan, her biri 146 m2 iki adet daire bulunduğu, zemin değerinin 43.690,00 TL. bina değerinin 216.531,00 TL. toplam değerin 260.221,00 TL. olduğunun belirtildiği, Satış Memurluğu'nun 21/03/2014 tarihli "Taşınmazın Açık Artırma İlanı"nda, KDV oranının arsa için % 18, daire için % 1 olarak açıkça ve ayrıca yazıldığının belirtildiği, ancak satış sonrası satış bedelinden müvekkil hissesi düşüldükten sonra kalan bedel üzerinden % 18 oranında KDV tahsil edildiği belirtilerek, söz konusu taşınmaz satışında uygulanacak KDV oranı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

            - 1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV'ye tabi olduğu,       

            - 23/d maddesinde, bu satışlarda vergiyi doğuran olay, satışın yapıldığı tarihte vuku bulmakta olup, satılan malın kesin satış bedeli katma değer vergisinin matrahı olacağı,

            hüküm altına alınmıştır.

            KDV oranları KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki (I) sayılı listenin 11 inci sırasında "Net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri" ibaresi yer almaktadır. Bu itibarla, KDV'ye tabi taşınmaz teslimlerinde KDV oranı, net alanı 150 m2 yi aşmayan konutlar için %1, 150 m2 yi aşan konutlar ile m2 sınırlaması olmaksızın diğer bütün taşınmazlar için %18 dir.

            01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin "Konut Teslimleri ve İnşaat Taahhüt İşleri" başlıklı (III/B-2.1.) bölümünün "2.1.3.Net Alan" başlıklı alt bölümünde, net alan deyiminin "konut içerisinde duvarlar arasında kalan temiz alan" olarak tanımlanan faydalı alanı ifade ettiği, plan ve proje gereği konut dışında bir amaçla kullanılacak bölümleri de ihtiva eden inşaatlarda indirimli oranın sadece konut olarak kullanılacak bölümlere uygulanacağı belirtilerek, net alanının hesaplanmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 60 no.lu KDV Sirkülerinin (8.2.1.) bölümünde de, konutların 150 m2'ye kadar net alanın hesabında dikkate alınacak unsurlara ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

            Buna göre, satılan konutun bağımsız olarak kullanılmaya esas her bir bölümü tek başına dikkate alınacaktır. Konutu çevreleyen arsa ve arazi, bu konutla birlikte değerlendirilecek ve konutun tabi olduğu oranda KDV'ye tabi olacaktır. Konutla birlikte değerlendirilecek arsa ve arazinin büyüklüğü ise mahalli örf ve adete göre tespit edilecektir.

            Tapu sicilinde bahçeli ev, bahçeli konut gibi ibarelerle kayıtlı taşınmazların üzerinde fiilen ve kullanılabilir halde konut bulunmaması halinde, bu taşınmazların konut olarak nitelendirilmesi mümkün olmadığından, arsa ve arazi sayılmak suretiyle genel oranda (%18) KDV' ye tabi tutulması gerekmektedir.

            Öte yandan, tapu sicilinde arsa ve arazi olarak kayıtlı bulunan taşınmazların üzerinde kullanılabilir halde konut olduğu takdirde de bu satışın yukarıdaki açıklamalara göre konut sayılacağı tabiidir.

            Buna göre, bilirkişi raporu ile 150 m2'nin altında olduğu ve konut olarak kullanıldığı tespit edilen 2 adet dairenin ve bu konutla birlikte değerlendirilecek arsa payının ayrıştırma yapılmaksızın %1 oranında; bunun haricindeki arsa bedeli ve 2 adet dükkanın ise genel oranda (%18) KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.











(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.






Meskenin icra yoluyla satışında KDV oranı hk.



Tarih

25/05/2010



Sayı

B.07.1.GİB.4.26.15.01-KDV-53-2/11-22



Kapsam





   



T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)














Sayı


:


B.07.1.GİB.4.26.15.01-KDV-53-2/11-22


25/05/2010




Konu


:


TAŞINMAZIN SATIŞINDA KDV ORANI





   

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... ili ... İlçesi ...Mahallesi ...ada, ...parselde kayıtlı 144 m2 parsel üzerinde yer alan ve kullanım alanı 55 m2 olan meskenin icra yoluyla satışında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı hakkında bilgi istenilmektedir.

KDV Kanununun 1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8,  listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu Kararname eki I sayılı listesinin 11 inci sırasında yer alan net alanı 150 m⊃2; ye kadar konut teslimlerine %1 oranında KDV uygulanmaktadır.

... tarihli bilirkişi raporunda, söz konusu taşınmazın 144 m2 parsel üzerinde 55 m2 kullanım alanlı tek katlı yığma yapı olduğu, giriş kısmında 6 m2 koruluk, bahçede 15 m2 kömürlük ve 2,5 m2 tuvalet yapısı bulunduğu, soba ile ısıtıldığı, elektriğinin ve suyunun mevcut olduğu, meskenin bulunduğu parselin belediye alt yapı hizmetlerinden kısmen yararlandığı ve halen mesken olarak kullanıldığı tespitlerine yer verilmiştir.

Buna göre, 144 m2 büyüklüğündeki arsanın 55 m2 kullanım alanlı konutun mütemmimi sayılabilecek büyüklükte olması ve bilirkişi raporunda taşınmazın halen konut olarak kullanıldığının tespit edilmiş olması nedeniyle söz konusu taşınmazın icra yoluyla satışında %1 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.







Başlık

Tapu kayıtlarında vasfı arsa olarak tescil edilen ancak, bilirkişi raporunda hisseli mesken olduğu anlaşılan taşınmazın KDV açısından konut olarak değerlendirilmek suretiyle icra yoluyla satışında, kesin satış bedeli üzerinden net alanı 150 m² ye kadar olan konutların satışında % 1, 150 m² yi aşan konutların satışında ise genel oranda (% 18) KDV hesaplanması gerektiği hk.



Tarih

23/06/2010



Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-851-24



Kapsam





   



T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)














Sayı


:


B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-851-24


23/06/2010




Konu


:


Mükellef Talebi-Taşınmaz satışında KDV oranı hk.







İlgide kayıtlı yazınızda, Müdürlüğünüzce satışı yapılan ve tapu kayıtlarındaki vasfı arsa, fiili durumu hisseli mesken olan taşınmazın satışında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı konusunda bilgi istenilmiş olup, konuya ilişkin görüşümüz aşağıda açıklanmıştır.

KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre, ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV nin konusuna girmektedir.

Aynı Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 30/12/2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli I sayılı listenin 11 inci sırası uyarınca net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri % 1 oranında katma değer vergisine tabidir.

Konuya ilişkin olarak açıklamaların yer aldığı 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "I. Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar" başlıklı bölümünde; "KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre, cebri icra, izale-i şuyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle müzayede mahallerinde yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışların KDV'ye tabi bulunduğu, bu satışlarda vergiyi doğuran olayın satışın yapıldığı tarihte vuku bulduğu, verginin mükellefinin satışları düzenleyen özel veya resmi kişi veya kuruluşlar olduğu, KDV Kanununun 23/d maddesine göre satılan malın kesin satış bedelinin KDV matrahını oluşturacağı" belirtilmektedir.

Öte yandan, tapu kaydında arsa/tarla olarak görünmekle beraber üzerinde konut bulunan gayrimenkullerin satışı, arsanın  mahalli örfe göre konutun mütemmimi niteliğini koruması şartıyla konut satışı olarak değerlendirilecek ve bu tür satışlarda konut teslimleri için belirlenen KDV oranları uygulanacaktır.

Söz konusu olayda, satışa konu taşınmazın tapu kayıtlarında vasfı arsa olarak tescil edilmesine rağmen, bilirkişi raporunda fiili durumunun hisseli mesken olduğu anlaşılmaktadır. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesinin "İspat" başlıklı (B) fıkrasında, "vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır" hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, söz konusu taşınmazın, KDV uygulaması açısından konut olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, tapu kayıtlarında vasfı her ne kadar arsa olarak tescil edilmiş ise de, bilirkişi raporunda hisseli mesken olduğu anlaşılan taşınmazın KDV açısından konut olarak değerlendirilmek suretiyle icra yoluyla satışında, kesin satış bedeli üzerinden yukarıdaki açıklamalara göre hesaplanacak net alanı 150 m⊃2; ye kadar olan konutların satışında % 1, 150 m⊃2; yi aşan konutların satışında ise genel oranda (% 18) KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.









Vergi Dairesi Başkanı




(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.



avatar_Özgür KOCA
Tarih   :   27.03.2019
Yayın Dönemi:   Mayıs 2019


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı

(Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

Tarih: 27.03.2019
Sayı: 36062021-130[28-2019/ÖZE-03]-E.18381
Konu: Üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazın satışında uygulanması gereken KDV oranı.

İlgi: 01/02/2019 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, üzerinde 2656 m² inşaat alanlı idari kısım ve depoların bulunduğu, 7.797 m² alanlı, tapu kayıtlarına göre arsa vasfında olan taşınmazın, ..... İcra Müdürlüğü tarafından satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranlarının, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi öngörülmüştür.

Bu kapsamda, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, sözü edilen listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 11 inci sırasında, büyükşehir belediyesi olmayan illerde, net alanı 150 m²' ye kadar konut teslimlerinde % 1 oranında KDV uygulanacağı belirtilmiş; bunun dışındaki arsa ve iş yeri teslimlerinin ise, geçici uygulamalar dışında, genel oranda (% 18) KDV' ye tabi tutulmasına hükmedilmiştir.

Ayrıca, aynı Karara eklenen Geçici 3 üncü maddede, % 18 oranında KDV' ye tabi olan konutların 5/5/2018, iş yerlerinin (bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanlar) ise 18/5/2018 tarihinden itibaren 31/3/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde % 8 oranında KDV uygulanmasına karar verilmiştir.

60 Seri No'lu KDV Sirkülerinin (8.2.1.) bölümünde, "Taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınması" gerektiği belirtilmiş ve konutu çevreleyen arsa ve arazinin, bu konutla birlikte değerlendirilip konutun tabi olduğu oranda KDV' ye tabi olacağı, konutla birlikte değerlendirilecek arsa ve arazinin büyüklüğünün ise mahalli örf ve adete göre tespit edileceği ifade edilmiştir.

Bununla birlikte, taşınmaza ilişkin açık artırma ilanının incelenmesinden, arsa değerinin yapı değerinden 6 kat fazla olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, binaları çevreleyen arsanın, işyeri ile birlikte değerlendirilerek işyerinin tabi olduğu oranda KDV'ye tabi tutulması mümkün değildir.

Buna göre, icra yoluyla satışa konu edilen;

Arsa niteliğindeki gayrimenkulün, satış tarihine bakılmaksızın genel oranda (% 18)
İdari kısım ve depoların, işlem tarihi itibariyle fiilen işyeri olarak kullanılıyor olması halinde 31/3/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) satışında % 8, bu tarihten sonra ise orana ilişkin yürürlüğe konulmuş geçici bir uygulama yoksa genel oranda (% 18)
Makine ve tesisatların, idari kısım ve depoların mütemmim cüzü olarak bunlarla birlikte satılması halinde bunların tabi olduğu oranda, ayrı olarak satılması halinde ise satış tarihine bakılmaksızın genel oranda (% 18)
KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)    Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)

13668

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2520