borçlunun ölü anne ve babasının nüfus kaydı ve haciz konulması talebi

Başlatan WatchAndLearn, 26 Temmuz 2019, 16:29:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_WatchAndLearn
Müdürlüğümüz dosyasına alacaklı vekili tarafından borçlunun nüfus kaydının çıkartılarak ölü anne ve babasının taşınmazları üzerine haciz konulması istenmiş müdürlüğümüzce de haciz konulmuştur. Şimdi borçlu  talep açarak T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/33810
K. 2016/13366
T. 05.05.2016

* TAKİPTE TARAF OLMAYAN ANA BABA EŞ VB. KİŞİLERİN NÜFUS BİLGİLERİ VE MAL VARLIKLARININ SORGULANMASI (Takip İle İlgisi Bulunmayan Borçlu Durumunda Olmayan Kişilerin Kişisel Kimlik Bilgileri İle Durumlarının Araştırılmasının İcra Müdürleri ve Katiplerin Görev Kapsamında Bulunmadığı/Nüfus Kaydı ve Diğer Sorgulama İşlemlerinin Hakkında Takip Kesinleşen Borçlular Yönünden Uygulanacağı - Borçlunun Anne ve Babasının Ölmüş Olduğunun Bildirilmesi ve Taşınmaz Bilgilerinin Sunulması Halinde İİK.Md. 94.Maddesi Gereğince İşlem Yapılabileceği)  belirtilerek Müdürlüğümüzce yapılan işlemin usulsüz olduğunu ve hacizlerin kaldırılmasını talep etmektedir. bu durumda biz hacizleri kaldırabilir miyiz?

avatar_Özgür KOCA
İcra ve İflas Kanunu'nun 8/a maddesinde "(Ek fıkra: 6/12/2018-7155/10 md.) Alacaklı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden bu sisteme entegre bilişim sistemleri vasıtasıyla dosya safahat bilgileri ile borçlunun mal, hak veya alacağını elli kuruş karşılığında sorgulayabilir veya sorgulanmasını talep edebilir......"

Hükmü getirilmiştir. Bu hükümdeki elli kuruşun yürürlük tarihi Bakanlığımız tarafından ertelenmiştir, ancak diğer bölümler yürürlüğe girmiştir.  Bu maddede icra dairesince borçlunun mal hak veya alacağının sorgulanması gerektiğine yer verilmiştir. Diğer taraftan borçlunun aile nüfus kayıt örneğinin sorgulanması takiple ilgisi olmayan üçüncü kişilere ait bilgilerin kaydına imkan sağlaması nedeniyle doğru bir işlem değil ancak sadece ölü kayıt seçeneği işaretlenerek ölü kayıtların getirilmesinin sağlanması ve sonrasında borçluya murislerinden intikal edecek mal varlığının tespiti ile haczinin yapılması durumunda üçüncü kişilere ait bilgiler dosyaya kaydedilmeyip borçluyla ve borçla ilgili olan araştırmanın yapılması durumudur ki bu da İİK'nın 8/a maddesi gereğince yapılması gereken durumdur.

Ayrıca Yargıtay kararı yukarıdaki değişiklikten önceki bir döneme ait. O tarihte icra dairelerinin araştırma yükümlülüğüne ilişkin açık bir hüküm yoktu ancak şuanda yukarıdaki madde dikkate alınarak borçlunun murisinden intikal edecek taşınır veya taşınmazlar üzerinde hak ve alacağının mevcut olması nedeniyle gerekli araştırmanın yapılarak haczinde engel bir durum yoktur düşüncesindeyim. Yanı sıra konulan hacizleri kaldırma yetkisi artık İcra Hukuk Mahkemesinde olup, sizin bu taleple birlikte haczi kaldırmanız doğru olmaz.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

avatar_WatchAndLearn

Benzer Konular (10)