İİK 121. Maddesi uygulaması

Başlatan WatchAndLearn, 29 Aralık 2016, 10:08:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

avatar_WatchAndLearn
Değerli meslektaşlarım bir konuda bilgilerinize ihtiyaç duymaktayım. Alacaklı vekili İİK 121. maddeye göre satışı ne şekilde yapılacağını sormadan direk olarak Sulh Hukuk Mahkemesine iştirak halindeki mülkiyetin müşterek halindeki mülkiyete çevrilmesi yolu ile dava açmıştır. Şimdi İİK 121'e göre satışın ne şekilde yapılacağı hususunun sorulmasını ve 100. madde malumatlarının Müdürlüğümüzce toplanmasını istemektedir. Satışı mahkeme yapacaksa bu durumda 100. maddeyi toplama yükümlülüğü mahkemedemidir? yoksa Biz mi toplamalıyız? İİK 121. maddeye göre satışın ne şekilde yapılacağı hususunu yine mahkemeye sormalımıyım yoksa İştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi  yolu ile  dava açıldığından sormama gerek yokmu direk mahkeme karar verip satışı gerçekleştirecek mi?

avatar_nihatkaradas
Mahkeme dava sonunda taşınmaz pay belli şekilde ayıracak yani icranin Satabilecegi hale getirecek o yüzden icra kalan işleri yapması lazım

C
İştirak halindeki taşınmazda borçlunun hissesine haciz konulursa ve alacaklı satış talep ederse, talep gereğince satışın ne şekilde yapılacağı icra mahkemesine icra müdürlüğünce sorulur, icra mahkemesi de uygun gördüğünde taşınmazdaki ortaklığın satış suretiyle giderilmesi için SHM'ne dava açılması gerektiğine dair bir karar verir. İcra Mahkemesinin bu kararı gereğince alacaklı veya vekili SHM'ne iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi için davasını açar. Bu dava sonucunda taşınmazın açık arttırma yoluyla satılması ve borçlunun hissesine düşün kısmın icra dosyasına gönderilmesine dair karar verildiğinde, satış memuru kim tayin edilmişse (genelde o yer icra müdürü veya SHM yazı işleri müdürü olur), o memur satış memuru olur ve sıfırdan kıymet takdirini yaparak satış günü verir, satışı yaptığında satış bedelinin hissedarlar arasındaki paylarını, vergileri, harçları, masraflar vs. dağıtmak için tevzi raporu düzenler. Hakim raporu onayladığında borçlunun hissesine düşen kısmı borçlunun dosyasına (icra dosyasına) havale eder. Satış memuru alıcıya tescil yazısı verir, tapuya gönderir ve işi burada biter. İlgili icra müdürlüğüne satış memurluğundan para geldiğinde ise müdürlük yeni bir tapu kaydı ister ve İİK'nun 100. maddesi gereğince "satış bedelinin satış memurluğu veznesine girdiği tarih itibariyle" topladığı 100'e yarar bilgiler ışığında gerekirse sıra cetveli yapar, tebliğ eder, kesinleştirir ve öncelikle para kime ödenecekse parasını öder.

avatar_WatchAndLearn
Coşkun   ve Nihat müdürüm elinize emeğinize sağlık çok teşekkürler.

Benzer Konular (5)