Sözde Eve Zarar Verme

Başlatan Brk6580, 05 Mayıs 2026, 17:58:06

« önceki - sonraki »
B
Eski evimi tahliye ettiğimden sonra eski ev sahibim bana dava açtı eve zarar vermedigim halde 500 bin TL talep ettiler suan davalığim dolandırılmaya calisiyorum durumum yok avukat tutamadım yardımlarınızı bekliyorum

Ev Sahibinin "Eve Zarar Verdiniz" Diyerek Yüksek Miktarlı Dava Açması Halinde Ne Yapılmalı?

Öncelikle bilinmelidir ki, ev sahibinin yüksek miktarda tazminat talep etmiş olması tek başına kiracının borçlu olduğu anlamına gelmez. Türk hukukunda iddia edilen zararın somut delillerle ispat edilmesi gerekir.

Kiracı, evi normal kullanım dışında gerçekten zarar vererek teslim etmişse sorumlu olabilir. Ancak zamanla oluşan boya eskimesi, kullanım kaynaklı yıpranmalar, küçük deformasyonlar genellikle "normal kullanım" kapsamında değerlendirilir.

Türk Borçlar Kanunu Ne Diyor?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 334. maddesine göre:

Alıntı Yap"Kiracı, kiralananı ne durumda teslim aldıysa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak kiracı, sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir."

Bu nedenle ev sahibi;

• Gerçekten zarar oluştuğunu,
  • Zararın kiracıdan kaynaklandığını,
  • Talep edilen miktarın gerçek olduğunu

mahkemede ispatlamak zorundadır.

İspat Yükü Kimdedir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 190. maddesine göre:

Alıntı Yap"İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıadan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir."

Yani "eve zarar verildi" diyen ev sahibi bunu somut delillerle ispat etmelidir.

Kiracı Olarak Neler Yapabilirsiniz?

• Tahliye sırasında çekilmiş fotoğraf ve videoları saklayın.
  • WhatsApp konuşmaları ve anahtar teslim mesajlarını muhafaza edin.
  • Depozito ile ilgili yazışmaları silmeyin.
  • Komşu veya apartman görevlisi gibi tanıkları belirleyin.
  • Mahkemeden bilirkişi incelemesi talep edin.

Bilirkişi İncelemesi Neden Önemli?

Uygulamada bazı ev sahipleri eski tadilat masraflarını veya yılların yıpranmasını kiracıya yüklemeye çalışabilmektedir. Bu nedenle mahkemenin uzman bilirkişi incelemesi yaptırması oldukça önemlidir.

Avukat Tutacak Maddi Gücünüz Yoksa

Bulunduğunuz ilin barosunun "Adli Yardım Bürosu"na başvurarak ücretsiz avukat talep edebilirsiniz. Gelir durumunuzun yetersiz olması halinde tarafınıza ücretsiz avukat atanabilir.

Önemli Hatırlatma

Dava açılmış olması tek başına borcun kesinleştiği anlamına gelmez. Mahkeme kararı olmadan yalnızca yüksek miktar yazılmış olması sizi otomatik olarak borçlu yapmaz.

Sonuç

Ev sahibinin talep ettiği zarar miktarı;

• Somut delillerle,
  • Fatura ve belgelerle,
  • Bilirkişi raporuyla

ispat edilmek zorundadır. Normal kullanım sonucu oluşan eskimelerden kiracı sorumlu tutulamaz.

NOT: Buradaki yazılar sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki yardım niteliğinde değildir. Bu nedenle ileride hak kaybına uğramamak adına avukat yardımı almanız faydalı olabilir.
HukukMatik: Bilirkişi Hesap Asistanı
Ödeme ve masraf girişleri ile TL ve Döviz bazlı kademeli borç hesabı...