İlam Vekalet Ücreti Alacağının Borçlulardan Müteselsilen Tahsil Edileceğinin Yazılmaması Durumu

Başlatan Özgür KOCA, 26 Aralık 2015, 23:32:39

« önceki - sonraki »
avatar_Özgür KOCA
T.C.
YARGITAY
8. HUKUK DAİRESİ

E. 2015/14521
K. 2015/15961
T. 9.9.2015

• İLAM VEKALET ÜCRETİ ( İlamda İlam Vekalet Ücretinin Borçlulardan Müteselsilen Tahsil Edileceği Biçiminde Bir Açıklama Olmadığı/Hakimin İlamın İnfaz Edilecek Bölümünü Yorum İle Belirleme Yetkisi Olmadığı - Borçluların Anılan İlamda Yazılı İlam Vekalet Ücreti Alacağı İçin Eşit Oranda Sorumlu Oldukları Gözetilerek Şikayetin Kabulüne Karar Verilmesi Gerektiği )

• HÜKÜM İÇERİĞİNİN AYNEN İNFAZI ( İlam Vekalet Ücreti Alacağının Borçlulardan Müteselsilen Tahsil Edileceği Biçiminde Bir Açıklamaya Kararda Yer Verilmediği/Bu Durumda Her Üç Davalının Ödenmesi Gereken Paradan Eşit Oranda Sorumlu Olduklarının Kabulü Gerekeceği )

• İLAMLARIN İNFAZI ( İcra Mahkemesince İnfazın Yorum Yolu İle Belirlenemeyeceği )

2004/m.16

1086/m. 388

ÖZET : Şikayete konu takibe dayanak ilamda, ilam vekalet ücreti alacağının borçlulardan ( müteselsilen ) tahsil edileceği biçiminde bir açıklamaya kararda yer verilmemiştir. Bu durumda her üç davalının ödenmesi gereken paradan eşit oranda sorumlu olduklarının kabulü gerekir.Borçluların anılan ilamda yazılı ilam vekalet ücreti alacağı için eşit oranda sorumlu oldukları gözetilerek şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken şikayetin reddi isabetsizdir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Borçlu vekili İcra Mahkemesi'ne başvurusunda; vekiledeni aleyhine başlatılan ilamlı takibe dayanak ilamda davalıların ( borçluların ) ilam vekalet ücreti alacağından müteselsil sorumlu tutulacaklarına ilişkin bir açıklama bulunmadığı halde, icra emrinde alacağın tamamının istenmesinin ilama aykırı olduğunu, vekiledeninin kendi payına düşen borcu ödedikten sonra araç kaydına konulan haczin kaldırılması için İcra Müdürlüğü'ne yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklayarak 03.06.2015 tarihli İcra Müdürlüğü kararının kaldırılmasını istemiştir.

Mahkemece, şikayetin reddine karar verilmiş, hüküm borçlu vekilince temyiz edilmiştir.

Şikayete konu takibe dayanak ilamda, ilam vekalet ücreti alacağının borçlulardan ( müteselsilen ) tahsil edileceği biçiminde bir açıklamaya kararda yer verilmemiştir. Bu durumda her üç davalının ödenmesi gereken paradan eşit oranda sorumlu olduklarının kabulü gerekir.

HGK'nun 08.10.1997 tarih ve 1997/12-517 E. - 1997/776 K. sayılı ilamında da belirtildiği üzere ( ...ilamların infaz edilecek kısmı hüküm bölümüdür. Diğer bir anlatımla hükmün içeriğinin aynen infazı zorunludur. Mahdut yetkili İcra Mahkemesi Hakimi ilamın infaz edilecek kısmını yorum yolu ile belirleme yetkisine sahip değildir. )

O halde, borçluların anılan ilamda yazılı ilam vekalet ücreti alacağı için eşit oranda sorumlu oldukları gözetilerek şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle şikayetin reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu M.Y. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4. ( HMK m. 297/ç ) ve İİK'nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 27,70 TL peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 09.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Hepsihukuk: Mobil Hesapmatik: Profesyonel hesaplamalar ve içtihat programı

İcra HesapMax: Masaüstü Bilgisayarlar için Hesap Programı

Benzer Konular (10)

111115

Yanıtlar: 5
Gösterim: 1719

2665

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4578

111006

Yanıtlar: 0
Gösterim: 669