Yeni İcra Ve İflas Kanunu

Başlatan Bilal, 12 Mayıs 2017, 16:51:23

« önceki - sonraki »
http://www.kgm.adalet.gov.tr/icra_iflas.html

Yukarıdaki linkte belirtildiği üzere , İcra ve iflas Bilim Komisyonu çalışmalarına başlamıştır. İçerik hakkında fazla bilgimiz olmasa da , en azından kanunun ne zaman yürürlüğe gireceği hakkında bilgisi olan , değerli meslektaşlarımız var mıdır.

Ayrıca Adalet Bakanlığının 2016 yılına ait faaliyet raporu sayfa 43

'' 7 İcra - İflas Sistemini Geliştirmek

7.1 İcra ve İflas Sisteminin Yönetim ve Teşkilat Yapısının Geliştirilmesi

7.2 İnsan Kaynakları Kapasitesinin Artırılarak Mesleki Performansın İyileştirilmesi

7.3 Yeni İcra Dairesi Modelinin Yaygınlaştırılması ''

sayfa 73 ''İcra Müdür ve Yardımcıları Sayıları

UNVAN TOPLAM KADIN ERKEK

İcra Müdürü 782 116 666

İcra Müdür Yardımcısı 1.890 529 1361

TOPLAM 2.672 645 2.027''

Sayfa 191

''Hedef 3.5

Denetim Mekanizmasının Daha Etkin Hale Getirilmesi

Stratejiler

• Denetim Sistemi performans ve sistem denetimini kapsayacak, rehberlik edici ve yol

gösterici uygulamaları hayata geçirecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.

• Denetim uygulamalarının UYAP üzerinden de yapılması sağlanacaktır.

• İcra ve iflas müdürlükleri ile noterliklerin teftiş kuruluna bağlı denetmenler (Uzmanlar)

aracılığı ile denetimi sistemine geçilecektir.

Sorumlu Birim

TKB

İşbirliği Yapılacak Birim

KGB - BİDB

Performans Hedefi: Denetim Mekanizmasının Daha Etkin Hale Getirilmesi

Performans Göstergeleri 2015 2016 2017 2018 2019

Performans ve sistem denetimi uygulamasının

hayata geçirilmesi √

Denetim uygulamalarının UYAP üzerinden de

yapılması √ √ √ √ √

Strateji İle İlgili Sonuçlar

Adalet hizmetlerinin denetiminin performans odaklı biçimde rehberlik edici bir anlayış ile

bilişim sistemi üzerinden çalışır hale getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Adalet

Müfettişlerince denetim uygulamalarının kısmen UYAP üzerinden yapılmasına yönelik test

çalışmalarına başlanmıştır.

Performans Sonuçları

Performans göstergesine kısmen ulaşılmıştır.

Sayfa 219-221

''Hedef 7.1

İcra ve İflas Sisteminin Yönetim ve Teşkilat Yapısının Geliştirilmesi

Stratejiler:

• İcra ve İflas Kanunu ile Teşkilat Kanunu ile Teşkilat Kanunu taslakları

hazırlanacaktır.

• İcra ve iflas sistemi meslek mensuplarından denetim elamanı gurubu

oluşturulacaktır.

• İş süreçleri belirlenecek ve görev tanımları yapılacaktır.

• Merkezi birimin yetki alanı güçlendirilecektir.

• Lisanslı yediemin depo uygulamasına geçilecektir.

• İcraya gelen iş yükünün azaltılmasına yönelik mevzuat çalışması yapılacaktır.

• Çocuk teslimi gibi konuların icra dairelerinin görev alanından çıkarılmasına yönelik

mevzuat değişiklikleri yapılacaktır.

• Küçük alacakların tahsilinde alternatif usuller geliştirilecektir.

Sorumlu Birim

PGM

KGM ve diğer birimler

Performans Hedefi: İcra ve İflas Sisteminin Yönetim ve Teşkilat Yapısının Geliştirilmesi

Mevzuat taslağının hazırlanması √ √

İş süreçleri ve görev tanımlarının hazırlanması √

Lisanslı yediemin deposu uygulamasının hayata

geçirilmesi √

İcra dairelerinin uzmanlık alanına girmeyen

uygulamaların görev alanından çıkarılması √

Hedefin gerçekleştirilmesi için mevzuat değişikliği gerekmektedir. İş yükünün hafifletilmesi

amacıyla küçük alacakların alternatif yollarla tahsili, çocuk teslimi işlemlerinin icra dairesinin

görev alanından çıkartılması ve çağın gereklerine uygun diğer değişiklikleri de kapsayacak

şekilde İcra ve İflas Kanunu hazırlanması amacıyla 09.02.2015 tarihli Bakan Olur'u ile

Kanunlar Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Bilim Komisyonu, söz konusu Kanun

çalışmaları yanında merkezi birimin yetki alanının güçlendirilmesi, meslek mensuplarından

denetim elemanı grubu oluşturulması ile taşra teşkilatında da gerekli değişiklikleri kapsayacak

şekilde Teşkilat Kanunu hazırlanması çalışmalarını da sürdürmektedir.

Mevzuat değişikliği çalışmaları kapsamında Teşkilat Kanunu Tasarısı Taslağı hazırlanmıştır.

Performans Sonuçları

Performans hedefine kısmen ulaşılmıştır.

2016 Yılı Bakanlık Faaliyet Raporu

T.C. Adalet Bakanlığı

220

Hedef 7.2

İnsan Kaynakları Kapasitesinin Artırılarak Mesleki Performansın İyileştirilmesi

Stratejiler:

• İhtiyaca göre icra ve iflas personelinin alımına devam edilecektir.

• İcra ve iflas personelinin hizmet öncesi eğitime tabi tutulması sağlanacaktır.

• Eğitim programları geliştirilecek ve icra ve iflas personeline düzenli aralıklarla

hizmet içi eğitim verilecektir.

• Etik kurallar belirlenerek, kurallara ilişkin farkındalık artırılacaktır.

Sorumlu Birim

PGM

KGM – EDB ve diğer birimler

Performans Hedefi: İnsan Kaynakları Kapasitesinin Artırılarak Mesleki Performansın

İyileştirilmesi

Personel alımı √ √ √ √ √

Hizmet içi eğitim sayısı 3 3 3 3 3

Etik kuralların belirlenmesi √

Hizmet öncesi eğitim verilmesi √ √ √ √

Yeni icra modeline göre faaliyet başlayan Ordu İcra Dairesi'nde görev yapan personele hizmet

içi eğitimi yapılmıştır.

Birinci bölgelerde görev yapan bir kısım icra müdürleri ile yeni icra dairesi modelinin

uygulanmasına karar verilen yerlerde görev yapan 30 icra müdür ve icra müdür yardımcılarına

26-30 Eylül 2016 tarihleri arasında liderlik ve yöneticilik eğitimi verilmiştir.

330 icra katibinin açıktan alımına yönelik olarak Ankara Batı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi

Adalet Komisyonuna Sınav Birimi olarak yetki verilmiş olup ilan 22/12/2015 tarihinde

yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde yapılan uygulama ve sözlü sınavlar sonrası başarı olan 325

adayın atama işlemleri tamamlanmış olup 5 adayın atama işlemleri ise devam etmektedir.

Yeni icra modeline göre faaliyet başlayan Gebze, Fethiye ve Kahramanmaraş icra dairelerinde

görev yapan personele hizmet içi eğitimi yapılmıştır.

Birinci bölgelerde görev yapan bir kısım icra müdürleri ile yeni icra dairesi modelinin

uygulanmasına karar verilen yerlerde görev yapan 30 icra müdür ve icra müdür yardımcılarına

3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında liderlik ve yöneticilik eğitimi verilmiştir.

330 icra kâtibinin açıktan alımına yönelik olarak atama işlemleri devam eden 5 adayın atama

işlemleri tamamlanmıştır.

Unvan değişikliği suretiyle zabıt katipleri arasından 800 icra katibi alımına ilişkin ilan

31/03/2016 tarihinde yapılmıştır. Yapılan uygulama ve sözlü sınavlar sonrası başarılı olan 347

adayın atama işlemleri tamamlanmıştır.

810 icra katibinin açıktan alımına yönelik olarak belirlenen Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi

Adalet Komisyonlarına sınav birimi olarak yetki verilmiş olup ilan 30/12/2016 tarihinde

yapılmıştır. Sınav işlemleri devam etmekte olup başarılı olanların ataması 2017 yılı içerisinde

yapılacaktır.

Performans Sonuçları

Performans hedefine ulaşılmıştır.

2016 Yılı Bakanlık Faaliyet Raporu

Strateji Geliştirme Başkanlığı

221

Hedef 7.3

Yeni İcra Dairesi Modelinin Yaygınlaştırılması

Stratejiler:

• Yeni icra dairesi modeli küçük ve orta ölçekli mahallerde her yıl

yaygınlaştırılacaktır.

• Yeni icra dairesi modelinin uygulanmasına yönelik alt yapı çalışmaları

tamamlanacaktır.

• Yeni yapılacak adliye binalarında uygulanmak üzere standart icra dairesi projesi

oluşturulacaktır.

• Yeni icra dairesi modeli büyük merkezlerde yaygınlaştırılacaktır.

Sorumlu Birim

PGM

İMİD – TİDB – SGB

Performans Hedefi: Yeni İcra Dairesi Modelinin Yaygınlaştırılması

Yeni icra dairesi modelinin yaygınlaştırılması √ √ √ √ √

Afyonkarahisar, Aydın, Gaziantep, Ankara Batı, Trabzon, Rize, Menemen, Yalova, Malatya,

Hatay, Düzce, İskenderun, Samsun, Edirne, Adıyaman, Erzincan ve Ordu olmak üzere 17

mahalde uygulanmakta olan yeni icra dairesi modelinin yaygınlaştırılması kapsamında Gebze,

Fethiye ve Kahramanmaraş Adliyelerinde de yeni modele göre faaliyete geçilmiştir.

Ayrıca Kastamonu, Çankırı, Çorum, Tarsus, Turhal, İnegöl, Bilecik, Muğla, Nevşehir, Edremit,

Aksaray, Yozgat, Giresun, Kuşadası, Uşak, Batman, Amasya, Serik, Denizli, Sivas, Çorlu,

Çerkezköy, Söke, Bandırma ve Burdur olmak üzere toplam 25 adliyede de yeni icra modelinin

uygulanması kararlaştırılmış olup buna yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Performans Sonuçları

Hedef süreklilik arz etmekte olup çalışmalar devam etmektedir. ''

Faaliyet raporunda belirtileceği üzere İcra Dairelerinin  sorunlarının birçoğunun en geç 3 yıl öncesinde çözüme kavuşturulacağı belirtiliyor.  Lütfen okuyup geçmeyin. Önerileriniz tavsiyeleriniz nelerdir. Geriye çekilip bütün sorunların düzelmesini beklemeyin.
(:^_^:)