Gelecek varlık yönetim A.Ş. yenileme harcından muafmıdır?

Başlatan WatchAndLearn, 09 Temmuz 2019, 13:06:57

« önceki - sonraki »
Gelecek varlık yönetim A.Ş. vekili yenileme talebinde bulundu. Yenileme harcı alıyormusunuz?

A
Her ne kadar yerleşik yargıtay içtihatları dosya yenilemelerde dosyada alacaklı haciz iradesini beyan etmesi halinde harçsız yenilenmesi gerekiyor ise de Yargıtay 12. Hukuk dairesi ESAS NO   : 2016/2049 KARAR NO   : 2016/15442    nolu kararında da "01.11.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 143.maddesi ile "Varlık Yönetim Şirketleri"nin kurulmasına imkan tanınmıştır. Bu Kanun'un 143/1.maddesinde "Bankalar ve Fona dahil diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacıyla, kuruluş ve faaliyet esasları Kurul tarafından belirlenen varlık şirketleri de kurulabilir. Varlık yönetim şirketleri alacakların tahsili ve alacakların ve/veya diğer varlıklarını yeniden yapılandırılması kapsamında alacak tahsili amacıyla edindiği gayrimenkul veya sair mal, haklarını ve varlıkların işletilmesi, kiralanması ve bunlara yatırım yapılması ve yine alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçlularına ilave finansman sağlamak veya sermayelerine iştirak etmek dahil olmak üzere her türlü faaliyeti gerçekleştirmeye yetkilidir." hükmüne; aynı maddenin 5. fıkrasında ise, "Bu Kanun kapsamında kurulan varlık yönetim şirketlerinin... yaptıkları işlemler ve bununla ilgili olarak düzenlenen kağıtlar, kuruluş işlemleri dahil olmak üzere kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince ... 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ödenecek harçlardan ... istisnadır." hükmüne yer verilmiştir.
Kanunda "muaflıktan değil "istisna"dan söz edildiğinden, harçtan istisna olan, doğrudan doğruya varlık yönetim şirketleri olmayıp, varlık yönetim şirketlerinin kuruluşlarından itibaren beş yıl boyunca yaptıkları işlemlerdir." hükmüne karar vermiş, bu hüküm, varlık yönetim şirketlerinin vergiden istisna olacağı halleri-istisna kurumunun doğasının da gereği olarak- kendilerinin yaptıkları işlemlerden ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan dolayı, hükümde sayılan kanunlar uyarınca vergi, harç veya kesinti borçlusu durumunda bulunacakları hallerle sınırlamıştır. Dosyamıza konu alacak, Harçlar Kanununun 143/5 inci madde kapsamında olmayıp temlik alınan alacak olduğu ve alacağı temlik eden bankanın 5411 sayılı Yasa'nın geçici 13. maddesi kapsamında harç muafiyeti olmadığından, Varlık Şirketi de harca tabidir.
(Varlık şirketlerinin harca tabi olduğuna dair bir başka karar da Yargıtay 12. HD 21/04/2015  TARİH VE ESAS NO   : 2015/4962 KARAR NO   : 2015/10631