İHALELERE KATILIM ÜZERİNE

Başlatan By-leyl-i Lal, 04 Temmuz 2015, 13:45:03

« önceki - sonraki »

Artırma alenîdir (yani herkese açıktır). Bu nedenle, buna açık artırma denilmektedir. Bundan başka artırma geneldir. Yani, fiil ehliyeti olan her kişi artırmaya katılabilir , pey sürebilir . Artırmanın gizli olarak veya belirli kişiler arasında yapılmış olması, ihalenin feshi (m.l 34) sebebi teşkil eder.

Yalnız, artırmaya katılacak olanların, taşınmazın tahmin edilen (muhammen) kıymetinin yüzde yirmisi oranında teminat göstermeleri gerekir (m. 124,III) .

Bir kişinin vekili, vekalet vereni adına artırmaya katılabilir ve pey sürebilir . Kanımca, özellikle m.133,II'deki sorumluluk nedeniyle, vekilin, vekalet vereni (temsil ettiği kişi) adına artırmaya katılabilmesi ve pey sürebilmesi için, vekaletnamesinde bu konuda özel yetkisinin bulunması gerekir. Fakat Yargıtay, genel vekaletname ile vekil tayin edilmiş olan (genel) vekilin, vekalet vereni adına artırmaya katılabileceği ve pey sürebileceği, genel vekaletnamede bu konuda özel yetki bulunmasına gerek bulunmadığı görüşündedir.

Her halde, vekilin, başkaları ile birlikte (ortaklaşa olarak) vekalet vereni adına artırmaya katılabilmesi ve (başkaları ile birlikte) pey sürebilmesi için, vekaletnamesinde bu konuda özel yetkisinin bulunması gerekir.

Malı artırmaya çıkarılan borçlu, artırmaya katılamaz ve kendisine ihale yapılamaz. Borçlu, ancak satıştan önce borcunu ödeyip haczi kaldırtmak suretiyle satışı önleyebilir.

İcra mahkemesi hakimleri ile icra ve iflas müdür ve müstahdemleri, dairelerince satılmakta olan bir malın artırmasına katılamazlar.
Gülüşlerim yüregimin sessiz cıglıklarının imzasıdır..Elinde ne varsa hayata dair,ötesi hiçbir şey ya da vesair...Hani demiş ya şair: Mutluluğu sende bulan senindir; ötesi misafir...
BY-KA-DE-ME

U
Bu konu üzerine bir sorum olacak , bir icra satışında satılacak olan taşınmaz malın ;
Muhammen Bedeli :5595.00TL
Teminat : 1119.00TL
ihale Başlangıç Bedeli :2798.00TL
olarak uyap sisteminde belirtilmiş. Malın ilk ihalede alıcısı çıkmamış ikinci ihalede katılmak isteyip teminat yatırmak istediğimde İcra Müdürü İhale başlangıç bedeli olan 2798,00TL nin sadece masraf olduğunu ve malın 8000 küsur TL den satışa çıkacağını söyledi, ihale saatinde ihaleye gelen kimse yoktu ve tellak ihale dosyasını okuyup 8000küsur liradan satışa çıkacağını anons etti.
Acaba Uyap'tan 3000 lira elektronik ortamda teklifte bulunsaydım ne olurdu ?
3000 liranın üzerine %18 KDV , %2Harç , damga vergisi ve tellaliye dışında para öder miydim ?
İcra ihalelerine hiç katılmadım ve işleyişi bilmiyorum, bugün yaşadığım olay açıkcası kafamı karıştırdı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Benim kafamdaki düşünce 2798 liradan başlayan ihalede 4500 liraya kadar artırmak, ihale bende kalırsa da kdv falan filan derken +850 daha ödeyip taşınmazı almaktı.
Teşekkür ederim.